Hlavní obsah

Osm zemí včetně Česka prý v tichosti prodávalo zbraně, které končily v Sýrii

Země východní Evropy, včetně České republiky, schválily v uplynulých čtyřech letech v tichosti prodej zbraní za více než jednu miliardu eur pro blízkovýchodní země, které jsou známé tím, že je dále posílají do Sýrie. Uvedl to britský list Guardian s odkazem na zjištění reportérů Balkánské investigativní zpravodajské síťe (BIRN) a Centra pro výzkum korupce a organizovaného zločinu (OCCRP). Na projektu se podílelo i České centrum pro investigativní žurnalistiku.

Foto: ABIS Sarah Ebsworth/Australian Defence Force/Handout, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tisíce útočných pušek, jako je například AK-47, minometných granátů, raketometů, protitankových zbraní i těžkých kulometů směřovalo novou trasou zejména z balkánských zemí na Arabský poloostrov a do zemí sousedících se Sýrií.

Reportéři se přitom domnívají, že většina z nich následně končí v Sýrii, kde přispívá k dalšímu rozdmýchávání více než pět let trvající války.

Novináři během ročního vyšetřování zkoumali zejména informace o vývozu zbraní, zprávy OSN, smlouvy o zbraních, ale i pohyby letadel. Píší, že přitom odhalili způsob, jakým se munice z Bosny, Bulharska, Chorvatska, České republiky, Černé Hory, Slovenska, Srbska a Rumunska dostává na Blízký východ.

Zbraně používají nejen islamistické skupiny

Od vyhrocení syrského konfliktu v roce 2012 těchto osm států schválilo vývoz zbraní a munice za 1,2 miliardy eur (32,4 miliardy Kč) do zemí, jako je Saúdská Arábie, Jordánsko, Spojené arabské emiráty a Turecko. Jde přitom o klíčové trhy, které zásobují Sýrii a Jemen rovněž zmítaný ozbrojeným konfliktem, píše The Guardian.

V minulosti přitom tyto blízkovýchodní země od středoevropských či východoevropských států téměř nic nenakupovaly. Nyní ale export roste a některé z největších zakázek byly schválené v loňském roce. Povolení k vývozu přitom byla udělena i přes obavy expertů, že by zbraně mohly skončit u syrské ozbrojené opozice, což by znamenalo porušení národních, mezinárodních i unijních dohod.

Zbraně a munice z východní a střední Evropy byly identifikovány na mnoha fotografiích a videozáznamech zveřejněných na sociálních sítích. Používají je Západem podporované jednotky Syrské svobodné armády (FSA), ale i bojovníci islamistických skupin, jako je Fronta an-Nusra napojená na Al-Káidu, Islámský stát či Ansár aš-Šám. Zbraně rovněž využívají sunnitské jednotky v Jemenu. Z označení některé munice přitom vyplývá, že byla vyrobena zcela nedávno, například v loňském roce, uvedl The Guardian.

Reklama

Výběr článků

Načítám