Hlavní obsah

Erdogan obrátil. Omluvil se Rusku za sestřelení bombardéru

Moskva
Aktualizováno

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se v dopisu svému protějšku Vladimiru Putinovi omluvil za loňské sestřelení ruského letadla Suchoj Su-24 na syrsko-turecké hranici. Dal najevo zájem urovnat situaci způsobenou smrtí pilota, uvedla agentura TASS. Erdogan přitom původně omluvu odmítal. Jeho kancelář v pondělí informaci potvrdila.

Foto: Reuters

Hořící ruský Suchoj Su-24 poté, co ho zasáhla raketa odpálená z turecké stíhačky.

Článek

„Z celého svého srdce říkám promiňte. Sdílím bolest s rodinou ruského pilota, jako by to byla turecká rodina,“ napsal podle Kremlu Erdogan.

Podle tiskové kanceláře Kremlu turecký prezident v dopise napsal, že Rusko je pro jeho zemi přítelem a strategickým partnerem, se kterým by si turecká vláda nechtěla pokazit vztahy.

„U nás neměl nikdo přání, a ani úmysl sestřelit letoun Ruské federace.“ zdůraznil Erdogan.

V dopise také zmiňuje, že věnoval maximální úsilí tomu, předat tělo mrtvého pilota, zabitého syrskou opozicí, ruským úřadům. Dodal, že jeho předání se konalo podle náboženského ritu v souladu s vojenskou tradicí.

Ruský bombardovací letoun Suchoj Su-24 sestřelila turecká stíhačka F-16 raketou vzduch - vzduch 24. listopadu. [celá zpráva]

Podle Ruska byl nad územím Sýrie. Turecko ale tvrdí, že nakrátko narušil jeho vzdušný prostor. Pilota Olega Peškova, který se snášel k zemi na padáku, ve vzduchu rozstříleli bojovníci syrské, Tureckem podporované opozice. Navigátora se podařilo zachránit, padl přitom ale jeden ruský voják. [celá zpráva]

Erdoganova otočka

Sestřel zmrazil vzájemné vztahy mezi oběma zeměmi. Na výzvu Kremlu přestali Rusové jezdit do Turecka na dovolenou a také padly společné energetické projekty, zejména přípravy na výstavbu plynovodu. [celá zpráva]

Erdogan původně odmítal jakoukoli omluvu a zaujal k Rusku tvrdý přístup, nakonec ho ale změnil. Putin ale také zaujal nekompromisní postoj a odmítal se s tureckým prezidentem setkat. Ruské sankce navíc Turecko značně postihly zejména v oblasti turistického ruchu.

Erdogan v dopise uvedl, že turecká justice stíhá muže, který je údajně podezřelý z podílu na smrti pilota Olega Peškov.Turecká justice ovšem v pondělí propustila z vězení Alparslana Çelika, který je podezřelý ze zabití pilota sestřeleného ruského letadla. Jeho stíhání běží dál, nesmí opustit zemi. Çelik byl zadržen na konci března v Izmiru i s komplici.

Reklama

Výběr článků

Načítám