Hlavní obsah

Turecký prezident napsal Putinovi, chce lepší vztahy

Ankara/Moskva

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan napsal svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi dopis, ve kterém vyjadřuje naději na zlepšení vzájemných vztahů. Médiím to v úterý řekl zdroj z turecké prezidentské kanceláře. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou na bodu mrazu od loňského listopadu, kdy turecká stíhačka na turecko-syrské hranice sestřelila ruský bombardér.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Můžeme potvrdit, že prezident (Erdogan) poslal dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi u příležitosti Dne Ruska,” uvedl zdroj z turecké prezidentské kanceláře.

„Doufám, že naše vztahy dosáhnou úrovně, kterou si zaslouží,” napsal Erdogan v dopise, který nebyl zveřejněn, ale z něhož cituje turecká zpravodajská televize NTV.

Kreml obdržel dopis od Erdogana „prostřednictvím diplomatických sítí”, potvrdil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov, jehož citovala tisková agentura RIA Novosti.

Dopis premiérovi

Také turecký premiér Binali Yildirim poslal dopis ruskému protějšku Dmitriji Medvěděvovi, informovaly turecké zdroje.

Podle agentury AFP Erdoganův dopis přichází po týdnech smířlivých signálů, které Ankara vysílá vůči Moskvě v naději, že obě strany obnoví vzájemné vztahy na předchozí úroveň.

Před sestřelením ruského letadla usilovali Putin a Erdogan o posílení vazeb mezi Tureckem a Ruskem v oblasti energetiky a cestovního ruchu. Po incidentu se však Moskva rozhodla, že Turecko potrestá sankcemi a vyzvala ruské občany, aby do této země necestovali jako turisté. [celá zpráva]

Rusové představovali významný zdroj příjmů pro turecký cestovní ruch, na který nepříznivě dolehla série teroristických útoků v Turecku. Země je také do značné míry závislá na dovozu ropy a zemního plynu z Ruska. Rusko ale zastavilo stavbu plynovodu. [celá zpráva]

Turecký prezident po incidentu s vojenským letadlem usiloval o osobní schůzku s Putinem na okraj klimatického summitu v Paříži, avšak šéf Kremlu Erdogana tehdy odmítl. [celá zpráva]

Kreml požaduje za incident od Ankary omluvu a trestní stíhání tureckého občana, který mezi povstalci v Sýrii jednoho ze dvou ruských letců zastřelil. Ankara to odmítla.

Reklama

Výběr článků

Načítám