Hlavní obsah

Nálety na Idlíb mají desítky obětí, zahynuly i děti. Turecko obviňuje Rusko

Londýn/Idlíb
Aktualizováno

Možná až šedesát obětí včetně několika dětských mají noční nálety na syrské město Idlíb. V úterý to uvedlo turecké ministerstvo zahraničí. Údajně je provedlo ruské letectvo, což Moskva popírá. Jde o nejsilnější bombardování města od konce února, kdy bylo uzavřeno příměří mezi vládou a rebely, uvedli aktivisté z opoziční organizace SOHR, která situaci v zemi monitoruje z Velké Británie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři vyprostili po náletu na Idlíb z trosek živé dítěVideo: Reuters

 
Článek

Turecké ministerstvo zahraničí oznámilo, že mohutné nálety na Idlíb si vyžádaly nejméně 60 mrtvých a 200 zraněných. Podle něj byla bombardována nemocnice a mešita, napsala agentura Reuters.

V prohlášení ministerstvo vyzvalo mezinárodní společenství, aby rychle zasáhlo proti neobhajitelným zločinům ruské a syrské vlády.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Civilisté a civilní obrana odnášejí zraněnou ženu

Zpravodajský web Al-Masdar News uvedl už dříve, že večer nad městem a stejnojmennou provincií operovalo naráz deset ruských letadel, která bombardovala osmnáct cílů. Uvedl, že nálet si vyžádal 50 obětí, především mělo jít o vzbouřence. Zraněných je podle něj 250.

Tweet o náletu na Idlíb. Není jasné, zda foto není ilustrační.

O obětech jako první informovala SOHR. Původně uváděla 23 zabitých. Mezi mrtvými je sedm dětí, řekl ředitel organizace Rámí Abdar Rahmán.

Varoval, že se počet obětí nejspíš ještě zvýší, protože záchranáři stále pátrají v troskách zničených budov. Pak SOHR uvedla, že zraněných a mrtvých je celkem 150 a nálety zasáhly nejen město, ale i několik cílů v celé provincii Idlíb.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Příslušník civilní obrany nakládá zraněného po náletu na Idlíb.

Al Masdar dodal, že vzbouřenci na oplátku ostřelovali šíity obývaná města Fuah a Kafraja ležící jen osm kilometrů severně od města Idlíb. Syrská státní tisková agentura SANA uvedla, že útok raketami si vyžádal jednu oběť – malou holčičku a několik zraněných. Zasažena byla i škola.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Následky náletu na Idlíb

Rusko nálet popřelo

Moskva se v reakci na vyjádření tureckého ministerstva zahraničí od náletů distancovala. "Ruské letouny nepodnikly žádnou bojovou misi, žádný nálet v provincii Idlib," reagoval na turecké obvinění mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Zda útočila skutečně ruská letadla, jasné není, uvádějí to pouze zdroje rebelů. Zda za útoky stojí Syřané, Rusové nebo Američany vedená koalice, SOHR určuje podle místa náletů, typů letadel a použité munice, uvedla ČTK.

Město Idlíb leží ve stejnojmenné provincii, která je ovládána koalicí Džaíš al-Fatah, jejíž součástí je i Fronta An-Nusra, napojená na teroristickou síť Al-Káida, a radikální Ahrár aš-Šám. K těmto dvěma skupinám patří naprostá většina bojovníků, proto Damašek považuje uskupení za teroristické. Uskupení podporují Turecko, Katar a Saúdská Arábie.

Rusko vyslalo vojenský kontingent do Sýrie loni v září. V polovině letošního března prezident Vladimir Putin oznámil, že se část jednotek ze země stáhne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám