Hlavní obsah

Morálka džihádistů klesá. Islámský stát dezertérům pro výstrahu vyřízl jazyk

– Fallúdža

Islámský stát se snaží za každou cenu odradit své bojovníky od dezerce. Pěti zběhům z boje o města Fallúdža, které se momentálně snaží osvobodit irácká armáda, proto pro výstrahu vyřízl jazyk. K brutálnímu trestu je podle zdrojů serveru Daily Mail odsoudil polní soud dle práva šária.

Foto: Reuters

Bojovník Islámského státu. Ilustrační foto

Článek

„Islámský stát tento zločin provedl na veřejnosti, přímo před svými členy a místními obyvateli,“ řekl serveru IraqiNews.com nejmenovaný obyvatel Fallúdži.

Ve strategicky významném městě Fallúdža nacházejícím se přibližně 65 kilometrů západně od Bagdádu zůstávají tisíce civilistů. Armáda, které se město chystá dobýt zpět z rukou islamistů po více než dvou letech, proto místní vyzvala, aby Fallúdžu pokud možno opustili. Pokud to nepůjde, mají alespoň vyvěsit bílou vlajku.

Boje o město sice začaly v pondělí, armáda ale Fallúdžu už několik měsíců obléhá. OSN v této souvislosti upozornila, že je zásobování přerušeno od loňského prosince, kdy vojsko dobylo město Ramádí, centrum provincie Anbár, a přerušilo zásobovací trasu do Fallúdže. Odhaduje se, že akutním nedostatkem jídla a léků trpí asi 10 tisíc rodin.

Přesto město od neděle opustilo jen asi 17 rodin. „Lidé se bojí, aby pak nebyli zabiti,” řekla mluvčí Norské uprchlické rady (NRC) Becky Bakr Abdullaová. IS prý vyhrožuje obyvatelům města smrtí, když se pokusí odejít.

Zprávy z bojiště jsou rozporuplné, poznamenává ČTK. Armáda zatím bojuje ve vesnických oblastech u města a chce IS oslabit leteckými údery.

Související téma

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Kurdsko-arabské jednotky se chystají na Rakku

Podle některých zdrojů BBC už je Islámský stát nálety velmi oslaben a nebude schopen čelit masivní ofenzivě. Další zdroje ale tvrdí, že se skupina na boj dlouho připravovala a je odhodlána použít širokou škálu obranných prostředků včetně nastražených bomb a min.

Reklama

Výběr článků

Načítám