Hlavní obsah

V Bagdádu vyhlásili zákaz vycházení, když demonstranti vtrhli do vládní zóny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Irácká vláda vyhlásila v pátek v Bagdádu zákaz vycházení, uvedla státní televize. Tisíce demonstrantů podruhé během měsíce vtrhly do ostře střežené zelené zóny v Bagdádu, kde se nacházejí vládní úřady a některá velvyslanectví. Bezpečnostní složky proti nim použily slzný plyn a střílely ostrými. Podle sobotních údajů zahynuli čtyři lidé a 90 jich bylo zraněno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE. Protesty v BagdáduVideo: Reuters

 
Článek

Reportér agentury AP v pátek popsal, že viděl několik zraněných lidí, jeden z demonstrantů měl střelnou ránu na hlavě. Počet obětí ale byl zveřejněna až v sobotu. Nejméně čtyři lidé byli zabiti a dalších 90 osob utrpělo zranění. Bilance zásahu bezpečnostních sil stojí na údajích ze čtyř bagdádských nemocnic a centrální márnice. Uvádí pouze lidi zasažené střelbou.

V pátek večer Večer irácká armáda oznámila, že „obnovila plnou kontrolu” nad  zelenou zónou: „Vetřelci využili toho, že naše síly jsou zaměstnány přípravami na bitvu (s Islámským státem) o Fallúdžu, aby pronikli do státních institucí a způsobili chaos,” uvedlo nejvyšší irácké velitelství podle serveru Gulf News.

Část demonstrantů vtrhla do kanceláře premiéra Hajdara Abádího, uvedla BBC.

Mezi demonstranty převažovali příznivci radikálního vlivného šíitského duchovního Muktady Sadra.

Foto: Khalid Al-Mousily, Reuters

Demonstranti v Bagdádu u vládní zelené zóny

Jsou nespokojeni s politikou současné vlády, která selhává při zajištění bezpečnosti. Bagdád zažil během posledních deseti dnů několik brutálních atentátů Islámského státu, které si vyžádaly na 200 obětí, Sadr kvůli tomu povolal své milice. [celá zpráva]

Vytýkají jí, že odkládá nutné reformy a nebojuje dostatečně s korupci. Také požadují rekonstrukci kabinetu, ve kterém by zasedli odborníci. Stávající kabinet je obsazován podle politické příslušnosti.

Foto: Khalid Al-Mousily, Reuters

Demonstranti v Iráku pronikají do vládní zelené zóny

Vadí jim jí také nerovnost při přerozdělování příjmů z ropy, které klesají, což podkopává ekonomiku, příjmy z ní představují 95 procent. Mezinárodní měnový fond odhaduje schodek letošního rozpočtu na 17 miliard dolarů. MFF ve čtvrtek souhlasil s poskytnutím půjčky Iráku ve výši 5,4 miliardy s tím, že že by mohl Irák získat ještě dalších 15 miliard.

Foto: Khalid Al-Mousily, Reuters

Zraněný demonstrant v Bagdádu

Abádí už novou vládu sestavil, ale parlament ji neschválil.

Kvůli tomu už na konci dubna stovky demonstrantů vtrhly do zelené zóny a pronikly do budovy parlamentu. [celá zpráva]

Protest podpořila dcera popraveného prezidenta Saddáma Husajna Ragha, která žije v exilu v Jordánsku. Irácká vláda opakovaně požaduje její vydání, protože prý podporuje povstalce.

Reklama

Výběr článků

Načítám