Hlavní obsah

Mají jít spolu proti IS, místo toho obracejí zbraně proti sobě

Irbíl/Ottawa

Kurdští pešmergové opakovaně obracejí své zbraně proti iráckým šíitským milicím, což ohrožuje boj proti Islámskému státu (IS). K ukončení střetů je dokonce na konci dubna musel vyzvat zvláštní vyslanec generálního tajemníka OSN Ján Kubiš, uvedl kurdský server ARA News.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Kurdští pešmergové na frontě s IS

Článek

„Zvláštní vyslanec generálního tajemníka vyjádřil hluboké obavy, že boje ohrožují životy civilistů a mohly by zabránit boji proti Daíši (arabský akronym Islámského státu), i nad tím, že příměří bylo porušeno krátce poté, co bylo sjednáno,“ uvedla OSN ve svém prohlášení.

„Teď není čas pro takové zbytečné boje. Nic nemůže ospravedlnit násilí,“ řekl Kubiš. „Vyzýváme strany, aby zastavily boje a zaměřily své úsilí na boj proti společnému nepříteli, Daíši,“ dodal vyslanec generálního tajemníka. Znepokojen byl i britský velvyslanec v Iráku Frank Baker.

Boje propukly v Tuz Churmatu 23. dubna, když šíitská milice Jednotek lidové mobilizace (PMU) hodila granát do domu kurdského generála Sirvana Šaklawaího. Výbuch ho zabil. Následné boje si vyžádaly desítky obětí. Druhý den se podařilo dojednat příměří, které ale bylo v pondělí 25. dubna opět porušeno. Kurdové z toho obvinili šíitské milice.

Foto: Mapy.cz

Nicholas Heras ze Střediska pro novou americkou bezpečnost upozornil, že střety odhalují další nebezpečí, kterému čelí Irák zmítaný politickou krizí: „Boje u Tuz Churmatu naznačily etnické a sektářské politizování a konflikt, k němuž může dojít mezi hlavními dvěma skupinami, Kurdy a arabskými šíity, přetahujícími se o pozice v drobícím se iráckém státu.“

„Ani KRG (kurdští pešmergové) ani šíitské milice Hašd Šaabi (PMU) nenahlížejí na IS nebo sunnitskou komunitu jako na strategickou hrozbu. Hašd Šaabi, které se staly prostředkem íránských Revolučních gard pro vytvoření Basidž (obdoby milice) v Iráku, jakožto paralelní a mocnější struktury vůči iráckým bezpečnostním silám, vidí jako hrozbu Kurdy. Pro Kurdy představuje Hašd Šaabi strategickou hrozbou pro hranice jejich autonomního a možná nezávislého regionu, stejně jako pro kurdskou nadvládu nad Kirkúkem,“ řekl Heras. Kirkúk není součástí iráckého autonomního Kurdistánu, ale kurdští pešmergové jej ovládli po útoku Islámského státu na sever Iráku.

Foto: Azad Lashkari, Reuters

Kurdští pešmergové v Irbílu, kde je cvičí koaliční síly

„Bez ohledu na americkou koncentraci na kampaň proti Islámskému státu hrozí konflikt mezi Kurdy a Hašd Šaabi, který se může stát dalším destabilizujícím faktorem ohrožujícím územní celistvost Iráku. Ohrožuje také odvedením dvou hlavním sil válčících s IS, tedy Kurdů a šíitů, od boje s islamisty,“ dodal expert.

Střety trvají skoro rok

Boje mezi oběma skupinami nejsou ničím novým. Docházelo k nim už v posledních pěti měsících loňského roku, uvedl v lednu list Ottawa Citizen, který upozornil, že ve dvou případech se pešmergové vycvičení Kanaďany obrátili proti šíitským spolubojovníkům. K druhému střetu došlo na úplném konci prosince těsně před návštěvou kanadského generála Jona Vance. Těsně před jeho příjezdem do Irbílu se podařilo uzavřít příměří.

Vance se v té době popíral rozkol mezi šíity a Kurdy. „Když jsme tady a když provádíme svou práci (výcvik kurdských sil), tak je cílem zbavit Irák IS,“ řekl a dodal, že pak si Iráčané mohou rozhodnout o osudu své země.

Ottawský list ale citoval expertku na odzbrojení Peggy Masonovou, podle níž je postup stejně krátkozraký jako zapojení Kanady do války s cílem svrhnout libyjského diktátora Muammara Kaddáfího: „Náš výcvik pešmergů nepomůže, jestliže výsledkem bude silnější skupina, která bude později bojovat proti irácké vládě.“ Varovala, že by se Irák mohl rozpadnout podobně jako Libye, z čehož by těžili teroristé.

Kanadský list vyzdvihl, že pešmergové sice dosáhli velkých úspěchů v boji proti IS, zejména při osvobození Sindžáru, ale současně upozornil, že nad ním nezavlála irácká vlajka, nýbrž kurdská.

Reklama

Výběr článků

Načítám