Hlavní obsah

Ruské stíhačky střílely na izraelská letadla, tvrdí server Ynet. Moskva to popírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Ruské letouny nejméně dvakrát střílely na izraelská letadla operující nad Sýrií, uvedl v pátek izraelský server YnetNews. Kreml to popírá. Podle Ynet se ale o tomto tématu jednalo i při návštěvě izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Moskvě. Odvolává se na slova předsedy vlády.

Foto: Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Podle serveru Ynet před pár dny ruský letoun hotovostně vzlétl, aby stíhal izraelské letadlo. Mezi stroji ale nedošlo ke kontaktu a izraelský letoun pokračoval v původním kurzu. Ve dvou blíže nedatovaných případech dokonce prý ruské stroje na izraelské letadlo střílely.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov izraelská obvinění popřel: „V tomto případě jsou izraelští reportéři velmi vzdáleni realitě.“

Premiér Netanjahu ale izraelským novinářům řekl po telefonu, že „tam byly problémy“ a poukázal na svobodu Izraele vojensky operovat nad Sýrií.

„Kdybychom se nezabývali třenicemi, mohlo by se to vyvinout v něco mnohem serióznějšího. Přijel jsem sem s jediným cílem - posílit bezpečnostní spolupráci mezi námi, abychom se vyhnuli incidentům, nedorozuměním a zbytečným konfrontacím,“ uvedl Netanjahu k rozhovorům v Moskvě, aniž ale přidal nějaké podrobnosti.

Jednání o Golanských výšinách 

Během tříhodinového jednání ruským prezidentem Vladimirem Putinem se Netanjahu soustředil právě na otázky situace v Sýrii, zejména na zajištění Golanských výšin, které okupuje od roku 1967.

Chce, aby byly vyňaty z jakýchkoli ujednání o příměří v Sýrii. Už dříve uvedl, že svět by měl uznat, že Golanské výšiny patří Izraeli. [celá zpráva]

Právo vojensky operovat 

V Moskvě byli na návštěvě i dva vysocí představitelé izraelských ozbrojených sil, kteří se setkali s ruským ministrem obrany Sergejem Šojgujem a několika generály.

„Myslím si, že to bylo životně důležité, protože musíme udržet svobodu akcí Izraelských obranných sil a jejich letectva v místech, která jsou pro nás důležitá. A myslím si, že toho bylo dosaženo,“ řekl po jednáních Netanjahu.

Reklama

Výběr článků

Načítám