Hlavní obsah

V Sýrii podle médií padl šestý ruský voják

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V bojích v Sýrii padl ruský důstojník, major Sergej Čupov (51), a stal se tak šestou ruskou obětí v zemi. Ve středu to uvedl ruský zpravodajský server RBK s odvoláním na jeho spolubojovníky. Podle nich byl major zabit při minometném ostřelování. Vdova ale popírá, že by zahynul v boji. Ruské úřady dosud přiznaly smrt pěti ruských vojáků.

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation/Handout, Reuters

Ruský technik v Sýrii navádí Suchoj Su-25.

Článek

Čupov byl pochován již v únoru v okolí Moskvy. Na náhrobku je zachycen jako major vojsk ministerstva vnitra a jako datum úmrtí je uveden 8. únor 2016. Jeden z Čupovových přátel z čečenského tažení RBK řekl, že na pohřeb jej pozval jistý plukovník, podle kterého byl Čupov v ruském kontingentu v Sýrii a byl zabit při minometném ostřelování.

Podle příbuzných Čupov zemřel nedaleko od hranic s Ukrajinou, připustil RBK. Vdova se k okolnostem smrti svého muže odmítla vyjádřit.

Úřady včetně ministerstva obrany a vojenské prokuratury na dotazy neodpověděly. „O ničem takovém jsem neslyšel,” uvedl mluvčí Kremlu.

O smrti šestého ruského vojáka v Sýrii informoval rovněž tým nezávislých odborníků, kteří si říkají Conflict Intelligence Team (CIT) a zaměřují se na konflikty na Ukrajině a v Sýrii.

V Čupovově případě se CIT odvolává na výroky tří bývalých spolubojovníků z Afghánistánu, Čečenska a ze zvláštních jednotek ministerstva vnitra. Na sociálních sítích se shodně vyjadřovali, že Čupov zahynul v Sýrii, prý podlehl zraněním způsobených střepinami. S novináři se však odmítli bavit. Experti předpokládají, že Čupov vzhledem ke svým bojovým zkušenostem mohl v Sýrii nejspíše působit jako poradce.

Další oběti 

CIT již loni v listopadu ohlásil, že v Sýrii zahynul Fjodor Žuravljov, což Kreml potvrdil až letos 17. března. Jako první také oznámil úmrtí prvního ruského vojáka v Sýrii Vadima Kostěnka. Podle pozdější úřední verze spáchal loni v říjnu sebevraždu. Pozůstalí však o dobrovolném odchodu ze života pochybují. [celá zpráva]

Některé zprávy CIT o dalších ztrátách v Sýrii však zůstaly nepotvrzeny.

Americký tisk před časem psal o devíti padlých z jednotky ruských žoldnéřů válčících v Sýrii, Moskva to ale popřela.

Úřady dosud přiznaly smrt pěti ruských vojáků včetně zmíněného Kostěnka. Po sestřelení ruského bombardéru tureckou stíhačkou 24. listopadu zahynul pilot Oleg Peškov. Navigátora se podařilo zachránit, ale během záchranné operace byl zabit námořní pěšák Alexandr Pozynič. [celá zpráva]

Ministerstvo obrany 3. února oznámilo, že v Sýrii byl při ostřelování minomety zabit ruský poradce. Jméno neuvedlo, nicméně podle médií šlo o podplukovníka Ivana Čeremisina. [celá zpráva]

Kreml nerad přiznává padlé

Až prezident Vladimir Putin 17. března při udělování vyznamenání za operaci v Sýrii jmenoval Jelenu Peškovovou, Valentinu Čeremisinovou, Irinu Pozyničovou a Juliji Žuravljovovou jako vdovy po „našich druzích padlých v boji s teroristy”.

Podle expertů souvisí neochota Kremlu přiznávat ztráty v Sýrii s obavou z nepříznivé reakce veřejnosti. Pozůstalí raději mlčí v obavě, aby nepřišli o odškodnění ve výši pěti miliónů rublů (asi 1,8 miliónu Kč).

Rusko podle odhadů nasadilo v Sýrii zhruba 80 bojových letadel a vrtulníků a asi 4000 mužů, než prezident Vladimir Putin dal po půl roce náletů pokyn ke stažení hlavních sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám