Hlavní obsah

V Sýrii zemřel 19letý ruský voják, podle armády se oběsil

– Moskva

V Sýrii zemřel 19letý ruský voják Vadim Kostěnko. Armáda informovala rodinu, že se jejich syn oběsil. Rodiče řekli agentuře Reuters, že tomu nevěří. Kostěnko je první známou obětí v řadách regulérních ruských sil nasazených v Sýrii od začátku ruských náletů na konci září.

Foto: ČTK/AP

Ruský bojový letoun Su-24 přistává v Sýrii.

Článek

„Této verzi (o sebevraždě) nikdy neuvěřím,“ řekla Reuters vojákova matka Světlana. Dodala, že s Vadimem mluvila naposledy v sobotu, tedy v den, kdy podle sdělení Kostěnkova velitele rodině spáchal sebevraždu. „Telefonovali jsme si každý den půl hodiny. V sobotu byl veselý, šťastný a smál se,“ uvedla matka.

„Řekli nám, že se oběsil kvůli holce. To by nikdy neudělal, svého syna znám opravdu dobře,“ dodal její muž Alexandr.

Kostěnko sloužil jako technik u letectva. Do služby vstoupil 20. června a podle otce byl už 14. září, tedy dva týdny před začátkem náletů, vyslán do Sýrie. Americké zdroje už v té době upozorňovaly, že Rusové v syrské Látakíji budují předsunutou leteckou základnu.

Úřady se nevyjadřují

O Kostěnkově úmrtí jako první informovala v úterý na internetu skupina blogerů CIT, která už dříve podávala zprávy o zabitých ruských vojácích na východní Ukrajině. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov následně novinářům řekl, že o „údajné smrti ruského vojáka v Sýrii“ nemá žádné informace. Ruské ministerstvo obrany na dotazy agentuře Reuters neodpovědělo, mluvčí ministerstva zahraničí odmítl věc komentovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko zveřejnilo záběry z náletů na pozice IS a an Nusry v SýriiVideo: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin v květnu nařídil zachovávat mlčenlivost o ruských vojácích padlých v průběhu zvláštních operací.

Zprávu o mladíkově úmrtí ale potvrdil jeden z vojáků na letecké základně Primorsko-Achtarsk. „Ano, slyšel jsem o tom,“ řekl, ale podrobnosti nedoplnil.

Kostěnko však zřejmě není jediný Rus, který nedávno přišel o život ve válečné Sýrii. Zdroj ze syrské armády minulý týden informoval o úmrtí tří ruských bojovníků, kteří ale údajně v Sýrii bojovali jako dobrovolníci a nebyli součástí regulérní armády. Moskva opakuje, že v Sýrii nemá pozemní síly. [celá zpráva]

Nejmenovaný zdroj z ruské armády zase minulý týden řekl listu The Wall Street Journal, že v Sýrii také zemřel voják, který neopatrně zacházel se zbraněmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám