Hlavní obsah

Turecko popírá vyslání vojáků do Sýrie, na tamní Kurdy pálí přes hranici

Ankara/Damašek/Paříž

Turecko v pondělí popřelo zprávy, že by jeho vojáci vstoupili na území Sýrie, jak tvrdí Damašek. Odmítlo také, že by vyslání vojska zvažovalo. Sýrie se obrátila na OSN kvůli údajnému působení tureckých žoldnéřů a ostřelování Kurdů na svém území. Ti ovládli leteckou základnu u Halabu. K ukončení ostřelování Kurdů vyzvala Ankaru i Francie.

Foto: Rodi Said, Reuters

Kurdští bojovníci v Sýrii

Článek

Sýrie se kvůli tureckému ostřelování letiště Mína, které ovládly kurdské milice YPG, obrátila na OSN a požádala o zákrok, aby nebyla porušována její suverenita. Ostřelování syrského území tureckým dělostřelectvem podle Damašku znamená přímou podporu ozbrojeným teroristickým organizacím. Útoky si vyžádaly už dva mrtvé na straně Kurdů.

Sýrie také v listu pro OSN obvinila Turecko, že umožnilo stovce tureckých vojáků nebo žoldnéřů vstoupit na syrské území, aby pomohli vzbouřencům u Damašku.

Turecko o víkendu ostřelovalo kurdské síly postupující u Halabu poté, co osvobodily letiště u Míny i s přilehlým městem. Letiště drželi vzbouřenci z uskupení, jehož součástí je i Fronta an-Nusra napojená na Al-Káidu. Povedlo se jim to díky ruským náletům.

Na operaci se podílely i nekurdské opoziční síly z Vulkánu Eufratu. [celá zpráva] Toto operační uskupení je spojeno s aliancí Demokratických sil Sýrie, v níž působí i část Svobodné syrské armády.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Turecký ministr obrany Ismet Yilmaz v pondělí působení tureckých vojáků v Sýrii popřel: „To není pravda, neexistuje myšlenka, že by turečtí vojáci vstoupili do Sýrie.“

Nestřílejte na Kurdy, vyzývá Paříž

Ukončit ostřelování kurdských milicí YPG vyzvala Turecko podle agentury Reuters v neděli i Paříž: „Francie se obává zhoršení situace v oblasti Halabu a na severu Sýrie. Vyzýváme k ukončení veškerého bombardování, jak toho ze strany režimu a jeho spojenců na celou oblast, tak toho tureckého na kurdské oblasti.“

Yilmaz se k ostřelování nevyjádřil. Turecké síly zahájily ostřelování, když se kurdská milice odmítla stáhnout, jak to požadoval premiér Ahmet Davutoglu, s odůvodněním, že by území opět mohli ovládnout islamisté. Sálih Muslim, jeden z členů kurdské Strany demokratické unie PYD, řekl: „To chtějí, aby tam zůstala fronta An-Nusra? Nebo aby přišel (syrský) režim a obsadil to tam?”

Ukončit akce odmítl Davutolgu i v nedělním telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, když řekl, že Turecko bude pokračovat v bojích proti PYD. „Naše bezpečnostní síly odpověděly přiměřeným způsobem a budou v tom pokračovat,” řekl Davutoglu Merkelové podle tiskové zprávy kanceláře tureckého premiéra.

Turecko má z Kurdů strach

Milice YPG podporuje a vyzbrojuje Západ, ale Turecko jim hází klacky pod nohy, protože se obává růstu síly Kurdů. YPG jsou ozbrojeným křídlem syrské kurdské Strany demokratické unie PYD, jež je spojována s tureckou separatistickou Kurdskou stranou pracujících (PKK), proti které vede válku.

Reportér BBC Mark Lowen uvedl, že turecké ostřelování otevřelo další frontu v Sýrii.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Před parlamentní komisí pro ozbrojené síly Yilmaz též popřel, že by do země už přiletěla čtyři saúdskoarabská letadla F-16, která by měla být nasazena proti Islámskému státu. Uvedl však, že jejich vyslání závisí na Rijádu.

Reklama

Výběr článků

Načítám