Hlavní obsah

Rukojmí v bagdádském obchodním centru osvobodila irácká policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Do obchodního centra v irácké metropoli Bagdádu v pondělí odpoledne vtrhli ozbrojenci, povraždili sedm lidí a dvaadvacet dalších zranili. Poté vzali několik desítek rukojmí. Než zvláštní jednotky iráckých bezpečnostních složek několik útočníků zlikvidovaly, stačili dva z nich na sobě odpálit výbušninu. Připravili tak o život několik rukojmí.

Foto: Ali Mashhadani, Reuters

Irácké ozbrojené síly. Ilustrační foto

Článek

Rukojmí byli podle BBC zadržováni v obchodním centru al-Jawhara, v převážně šíitské čtvrti Nový Bagdád. Asi dvacítka útočníků vtrhla dovnitř poté, co před nákupním střediskem explodovala trhavina ukrytá v jednom ze zaparkovaných automobilů.

Podle vedení iráckých bezpečnostních složek se dva útočníci odpálili, další dva byli při záchranné operaci zastřeleni a čtyři skončili v rukou policie.

Dalším teroristům se z místa útoku zřejmě podařilo uprchnout.

Nákupní centrum během záchranné operace

Irácké ministerstvo vnitra potvrdilo, že byli všichni přeživší rukojmí osvobozeni a záchranná operace je u konce.

V době útoku bylo podle BBC v komplexu asi pětasedmdesát lidí, přičemž většinu z nich tvořily ženy. Kdo rukojmí v komplexu zajal, zatím není jasné. Šíitské části Bagdádu se nicméně stávají častým cílem sunnitských radikálů z teroristické organizace Islámský stát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám