Hlavní obsah

Afghánskému Hílmandu akutně hrozí ovládnutí Tálibánem, zní z vedení provincie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Afghánské provincii Hílmand akutně hrozí, že ji ovládne radikální hnutí Tálibán. V neděli na to upozornil zástupce guvernéra provincie Muhammad Džán Rasúljár, a to nezvyklou cestou - na své facebookové stránce, uvedla agentura Reuters. Hílmandem už několik měsíců otřásají boje, za poslední dva dny padlo 90 příslušníků vládních ozbrojených sil.

Foto: Abdul Malik, Reuters

Vojáci afghánské armády v provincii Hílmand

Článek

Rasúljár upozornil afghánského prezidenta Ašrafa Gháního, že neprodleně musí zasáhnout, jinak bude provincie ztracena. „Vaše excelence, Hílmand stojí na pokraji a je nutné, abyste přijel,“ napsal Rasúljár na sociální síti.

Neobvyklý způsob, jakým představitel vedení provincie upozornil na vyhrocenou situaci, připomíná okolnosti vedoucí k pádu severoafghánského Kunduzu na konci září, který bojovníci Talibánu ovládli na několik dní, napsal Reuters. [celá zpráva]

Pokud Hílmand padne, bude to znamenat zpochybnění tvrzení Kábulu, že jeho vojáci, kteří po stažení mezinárodních sil bojují sami, mají povstalce pod kontrolou i přes některé nezdary, jako byla dočasná ztráta Kunduzu.

Policie je klidná

Obavu guvernorátu mírní policejní šéf Abul Rahmán Sardžang. „V Hílmandu máme silné jednotky. Některé oblasti opouštíme z taktických důvodů, ale všechny síly spolupracují a brzy dosáhneme výrazného pokroku,“ citoval jej Reuters.

Kábul, podporovaný miliardami dolarů mezinárodní pomoci a aktivitami NATO, se pokouší s Talibánem obnovit diskuzi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám