Hlavní obsah

Zeman zkritizoval Turecko za sestřel suchoje, počítá se vznikem Kurdistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lány

Český prezident Miloš Zeman se v nedělním rozhovoru pro televizi Prima tvrdě pustil do Turecka kvůli sestřelu ruského suchoje. Obvinil Ankaru, že je váhavá se zapojením do boje proti Islámskému státu kvůli Kurdům. Upozornil na to, že irácký Kurdistán směřuje k nezávislosti.

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Článek

„Pokud údajně 17 vteřin narušujete turecký vzdušný prostor, není příliš pravděpodobné, že byste za tu dobu desetkrát varovali ruského pilota, aby odletěl na syrské území,“ řekl Zeman, čímž dal najevo, že Turci jednali unáhleně a nevyužili všechny možnosti, aby ruskému bombardéru dali najevo, že se nachází na jejich územím.

Zeman také uvedl, že letoun dopadl na syrské území a že zahynuli dva lidé, přičemž pilot bombardéru byl rozstřílen ve vzduchu: „To je v rozporu s Ženevskými konvencemi“.

„Turecko chtělo ukázat svaly, ale udělalo chybu, která nikomu nepomůže,“ dodal český prezident.

Turecko se musí rozhodnout, kde stojí

Turecko je někdy podezříváno z toho, že nepřímo spolupracuje s teroristy, že například údajně odebírá levnou ropu od Islámského státu. A pak, a to už ne údajně, Turecko nemá rádo Kurdy, a Kurdi, tedy jejich ozbrojená složka pešmergové, jsou takřka jedinou silou, která bojuje s Islámským státem, uhájila Kobání,“ uvedl Zeman při kritice Ankary.

Prezident ještě dodal: „Znáte přísloví nepřítel mého nepřítele je můj přítel. Turecká animozita ke Kurdům vede k tomu, že Turecko přinejmenším váhá zapojit se do boje proti Islámskému státu.“

„Turecko se bude muset rozhodnout, kam se přidá,“ řekl Zeman, když uváděl, že problémem při boji s IS je to, že ho některé státy stále „podporují finančně i jinak“.

Samostatný Kurdistán

Podle českého prezidenta bude realitou vznik samostatného Kurdistánu na území iráckého Kurdistánu: „Já se domnívám, že dříve nebo později vyhlásí nezávislost. Byl u mě (prezident iráckého Kurdistánu Masúd) Barzání, který říkal, že dříve nebo později vyhlásí na toto téma referendum.“

Osud Asada

Zeman také dal najevo, že stávající syrský prezident Bašár Asad nemůže stát mimo řešení syrské krize: „Asad je součástí řešení, a když chce někdo vyměnit Asada, tak musí přijít s návrhem, za koho ho vyměnit, aby to nedopadlo jako v Libyi a v Iráku.“

Zeman se současně postavil proti pozemní operaci, která by mohla dopadnout podobně jako v Iráku. „Žádné tanky, žádná pěchota, ale drony, commandos, helikoptéry.“ Podle něj ale chybí jasný mandát pro zásah, protože zatím nebyla přijata rezoluce Rady bezpečnosti OSN o vytvoření protiteroristických jednotek, a končilo se jen o u výzev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám