Hlavní obsah

Ruská stíhačka se nad Sýrií přiblížila k bezpilotnímu letounu, Moskva záběry zveřejnila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo v úterý záběry bezpilotního letadla pořízené z kokpitu ruské stíhačky operující nad Sýrií. Nepřímo tak potvrdilo americké výhrady, že ruští piloti často sledují bezpilotní letadla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTAŘE: Ruská stíhačka proletěla nad Sýrií těsně kolem dronuVideo: Reuters

 
Článek

Pilot měl dron na dohled, takže pořídil videozáběry jeho siluety proti obloze. Nepřímo tak dal za pravdu americkému ministerstvu obrany, které si několikrát stěžovalo na to, že se ruská letadla opakovaně přiblížila na dohled amerických strojů. Mluvčí Pentagonu Steve Warren řekl minulý týden, že ruská letadla narušila americké vzdušné hlídky, když se přiblížila k dronům. Podle něj dokonce často ruské stroje opouštějí naplánované trasy a sledují americká bezpilotní letadla.

Foto: General Atomics

Bezpilotní letoun MQ-9 Reaper vyzbrojený raketami Hellfire

Kvůli tomu Američané jednali s Rusy o pravidlech pohybu ve vzdušném prostoru nad Sýrií, neboť chtěli zabránit případným kolizím. Dohodu se podařilo uzavřít v úterý, její přesná podoba však nebyla zveřejněna na přání ruské strany. Stanovuje bezpečnostní protokoly i frekvence, na nichž obě strany komunikují. Na jejím základě se zřídila i horká linka.

Ruské ministerstvo obrany nezveřejnilo, jaký dron je na záběrech. Silueta trochu připomíná americký MQ-9 Reaper, který se používá nejen k průzkumu a monitorování situace na zemi, ale i k útokům. Na rozdíl od jiných dronů není jeho let naprogramován, ale řídí ho na dálku dvoučlenná osádka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám