Hlavní obsah

Dron sestřelený nad Tureckem byl ruské výroby

– Ankara • Aktualizováno

Bezpilotní letoun, který byl v pátek sestřelen nad Tureckem, byl ruské výroby, oznámil v pondělí turecký premiér Ahmet Davutoglu. Moskva nicméně Ankaře sdělila, že jim stroj nepatří. Podle Davutoglua mohl být syrské armády nebo například kurdských milicí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky dronu sestřeleného nad TureckemVideo: Reuters

 
Článek

Premiér zdůraznil, že sestřelení letounu, jehož typ nebyl oznámen, mělo „zastrašující účinek”. Doufá, že Moskva bude do budoucna mnohem opatrnější, pokud jde o pohyb jejích letounů v syrském vzdušném prostoru. [celá zpráva]

Podle listu Daily Mirror však byly v Turecku nalezeny v pondělí trosky dalšího dronu. S odvoláním na vojenského experta napsal, že má jít o ruský Orlan 10, který pronikl nad území Turecka do hloubky 2,5  km u Halabu. Zatím není jasné, zda se zřítil, nebo byl také sestřelen.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Ankara si již několikrát stěžovala na narušení svého vzdušného prostoru, jednou tam zaletěl ruský stroj, podruhé syrský MiG-29. [celá zpráva]

Ruské ministerstvo obrany následně oznámilo, že je v přímém kontaktu s tureckou armádou s cílem předejít podobným incidentům u tureckých hranic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám