Hlavní obsah

Turecké obrněnce vjely do Sýrie odvézt ostatky šáha. Vojáci část hrobky zničili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Stovky tureckých vojáků v obrněných vozidlech vnikly v sobotu večer na sever Sýrie, aby odvezly ostatky děda zakladatele osmanské říše šáha Sulajmána. Evakuovaly taky strážce hrobky, kteří byli obklíčení Islámským státem. V neděli to podle BBC potvrdil premiér Ahmet Davutoglu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecká armáda zasáhla u hrobky v SíriiVideo: Reuters

 
Článek

„Nařídili jsme tureckým ozbrojeným silám rozkaz chránit naše duchovní hodnoty a zajistit bezpečnost příslušníků našich ozbrojených sil,“ řekl Davutoglu. Již předtím ocenil, že armáda podnikla vysoce úspěšnou operaci v Sýrii bez ohledu na rizika.

Akce se účastnilo přes 500 vojáků a sto vozidel včetně tanků. Mauzoleum střežilo 39 vojáků, z nichž jeden zemřel. K žádnému střetu nedošlo, i když místo bylo obklíčeno bojovníky Islámského státu. Sýrie proti akci protestovala, i když ji Turecko o ní informovalo.

Premiér dodal, že vojáci také zničili část komplexu hrobky, aby ji nemohli využít bojovníci Islámského státu. Jeho bojovníci hrozili útokem na hrobku už v březnu 2014, pokud Turecko nestáhne své strážce hrobky, ale útok nakonec nepodnikli.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Archivní záběr hrobky šáha Sulajmána

Hrobka se sice nachází na severu Sýrie, ale pozemek je výsostným územím Turecka, což mu garantuje smlouva z roku 1924. Vojáci na místě hrobky nestáhli tureckou vlajku.

Davutoglu dodal, že ostatky sice byly převezeny do Turecka, ale budou přemístěny na jiné místo v Sýrii blíž tureckým hranicím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám