Hlavní obsah

Islámský stát tvrdí, že má izraelského špióna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Damašek

Radikálové z organizace Islámský stát (IS) zadržují jako rukojmí 19letého izraelského Araba. Muhammad Musalám se podle islamistů vydával za jejich spolubojovníka, ve skutečnosti prý ale prováděl špionáž pro izraelskou tajnou službu Mossad. Izrael i mužova rodina obvinění popírají, informovala ve čtvrtek agentura Reuters.

Foto: FBI

Příslušník Islámského státu

Článek

Mladý muž původem z východního Jeruzaléma se údajně radikálům ke špionáži pro Izrael přiznal. Tajnou službu Mossad prý informoval o úkrytech zbraní, základnách i palestinských bojovnících v řadách IS. Prozradil se údajně v průběhu telefonického hovoru se svým otcem.

"Vzkazuji všem, kdo by chtěli sledovat Islámský stát jako špióni: Nemyslete si, že jste tak mazaní a že můžete Islámský stát oklamat," uvedl údajně Musalám v rozhovoru uveřejněném v anglické mutaci časopisu vydávaném IS.

Odcestoval do Turecka

Informaci o spolupráci muže s tajnou službou popřely izraelské úřady i rodina. Podle Musalámova otce Saída zmizel jeho syn v Turecku, kam odcestoval jako turista. Později prý domů telefonoval s tím, že byl unesen do Sýrie, a otce požádal o výkupné ve výši 200 až 300 dolarů (4800 až 7300 korun). Později mu prý ale zavolal cizí muž, který mu sdělil, že jeho syn únoscům uprchl a následně ho zajali bojovníci Islámského státu.

Podle izraelských úřadů ale Musalám do Turecka na konci října loňského roku odcestoval už s úmyslem připojit se k radikálům, kteří ovládají rozsáhlé oblasti na severu Sýrie a Iráku.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Izrael v poslední době zvýšil bezpečnostní opatření z obavy, že by členové místní arabské menšiny mohli odcházet do bojů v Sýrii a Iráku a po návratu do vlasti páchat teroristické činy.

Reklama

Výběr článků

Načítám