Hlavní obsah

Jemenská Al-Káida ovládla velkou vojenskou základnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná

Bojovníci jemenské Al-Káidy na Arabském poloostrově se zmocnili významné základny jemenské armády na jihu země. Při střetech padli nejméně čtyři vládní vojáci a čtyři teroristé, uvedla ve čtvrtek agentura AP s odvoláním na anonymní jemenské armádní zdroje.

Foto: Mohamed Al-sayaghi, Reuters

Jemenští vojáci v metropoli Saná. Ilustrační snímek

Článek

Základna v provincii Šabva byla domovem 19. pěchotní brigády. Bojovníci Al-Káidy ji dobyli po několikahodinovém obléhání. Na twitterovém účtu jemenské Al-Káidy se objevily fotografie, jak její členové vztyčují nad základnou svou černou vlajku.

Vyfotografovali se i v ukořistěných armádních obrněných vozidlech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Agentura AFP napsala, že členové Al-Káidy vzali minimálně 15 vojáků do zajetí a po odevzdání zbraní je prý propustili.

Provincie Šabva je baštou Al-Káidy a jejích spojenců.

Jemen se v současné době propadá do mimořádné nestability poté, co loni v září obsadily metropoli Saná šíitské milice a začátkem února převzaly moc. [celá zpráva]

Kvůli konfliktu vyvolanému šíitskými milicemi, které jsou úhlavním nepřítelem sunnitských radikálů z Al-Káidy, uzavřely tento týden svá velvyslanectví v Jemenu Spojené státy, Británie i Francie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám