Hlavní obsah

Íránku vězněnou za to, že chtěla na volejbal, pustili z vězení

Teherán

Soud v Íránu propustil z vězení 25letou Ghoncheh Ghavamiovou. Mladou ženu, která má současně britské občanství, odsoudili za to, že se v Teheránu snažila dostat mezi diváky volejbalového turnaje a protestovala proti zákazu účasti žen na takových podnicích.

Foto: Profimedia.cz

Protestující lidé v Londýně s fotografiemi Ghoncheh Ghavamiové

Článek

„Moji sestru propustili na podmínku. Konečně jsem ji mohla slyšet, po 149 dnech. Byla to velmi pohnutá chvíle. Má matka nemohla potlačit pláč,“ citoval server Huffington Post sestru vězněné. Ta však upozornila, že podmínka ještě neznamená svobodu pro Ghavamiovou.

„Soud včera vynesl verdikt jeden rok vězení a dvouletý zákaz opustit Írán. Ghoncheh bude brzy znovu hájit svoji nevinu před odvolacím soudem,“ upozornila sestra.

Ghavamiovou, která žije v Londýně, zadrželi v Teheránu v červnu, když se snažila dostat na volejbalové utkání íránského národního týmu s italským. Zákon však ženám v Íránu nedovoluje navštěvovat sportovní zápasy.

Případ mladé ženy, která ve věznici držela protestní hladovku, upoutal pozornost ve světě. Organizace Amnesty International Ghavamiovou označila za vězeňkyni svědomí a petici za její propuštění podepsalo 728 000 lidí. Na podmínky jejího věznění upozornilo v otevřeném dopise prezidentu Hassanu Rúhánímu tři sta íránských aktivistů. Podle rodiny drželi Ghoncheh na samotce.

Reklama

Výběr článků

Načítám