Hlavní obsah

Nejméně 25 mrtvých v Sýrii po náletu vládních sil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Přinejmenším 25 lidí, z toho čtyři děti, zahynulo dnes při útoku syrského vládního letectva na pozice rebelů nedaleko metropole Damašku. Informovala o tom exilová Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi dlouhodobě monitoruje. Počet obětí přitom může ještě růst, neboť dalších několik lidí prý utrpělo vážná zranění.

Foto: Bassam Khabieh , Reuters

Děti v troskách domů na předměstí Damašku

Článek

Syrská armáda věrná režimu prezidenta Bašára Asada se v posledních měsících několikrát zaměřila na oblast severovýchodně od hlavního města ve snaze získat zpět kontrolu oblastí nyní ovládanou umírněnými rebely.

Povstání proti režimu prezidenta Asada, které přerostlo v občanskou válku, začalo v roce 2011. Od té doby si konflikt vyžádal asi 190 000 obětí. Krveprolití vyhnalo z domovů více než tři milióny lidí. Většina z nich žije v uprchlických táborech v sousedních zemích, tedy v Libanonu, Jordánsku, Iráku a Turecku.

Boje mezi povstalci a vládními jednotkami ale v poslední době poněkud ustoupily do pozadí a na intenzitě nabývají zejména střety mezi jednotlivými frakcemi rebelů. V nich jsou úspěšní hlavně radikálové z Islámského státu, kteří obsazují území v Sýrii i v sousedním Iráku. Na dobytém území vyhlásili již na konci června chalífát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám