Hlavní obsah

Útoky USA proti Islámskému státu v Sýrii budou agresí, varuje Moskva i Damašek

Moskva/Damašek

Americké nálety proti Islámskému státu v Sýrii by bez souhlasu syrské vlády a mandátu OSN byly aktem agrese. V pátek to uvedly Rusko a Sýrie. O vzdušných úderech proti sunnitským radikálům hovořil ve čtvrtečním projevu prezident USA Barack Obama.

Foto: Profimedia.cz

Americký bezpilotní letoun Predator MQ-1B

Článek

"Prezident Barack Obama přímo zmínil možnost, že americké síly udeří na pozice Islámského státu v Sýrii bez souhlasu legitimní vlády této země. Takový krok - bez příslušného rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN - by se stal aktem agrese, hrubým porušením norem mezinárodního práva," prohlásil mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Moskva je jedním z nejbližších spojenců režimu syrského prezidenta Bašára Asada, kterého neopustila ani během občanské války v Sýrii. V případě amerických náletů lze podle mluvčího ruského diplomacie předpokládat, že terčem by se stala i syrská vládní vojska, z čehož by mohly vyplynout "ty nejtěžší následky" v podobě další eskalace konfliktu.

"Spojené státy dlouho zavíraly oči nad počínáním radikálních živlů v Sýrii, protože předpokládaly, že je využijí ke svržení legitimní vlády v Damašku. Ale nakonec si uvědomily rozsah pohromy, která postihla prakticky celou oblast Blízkého východu," řekl Lukaševič o Obamově strategii.

Ještě horší je podle Moskvy to, že Washington "není schopen zřeknout se dvojího metru" a "snaží se nahradit kolektivní boj s mezinárodním terorismem dvojsmyslnými manévry". Spojené státy totiž na jedné straně pomáhají irácké vládě v boji proti islamistům, současně však Obama žádá Kongres o půl miliardy dolarů na podporu syrské opozice, která se "ve svém celku jen málo odlišuje od radikálů z Islámského státu", dodal Lukaševič.

Damašek nechce zůstat stranou

Syrský ministr pro usmíření Alí Hajdar upozornil, že jakoukoli americkou vojenskou akci v Sýrii by Damašek považoval za útok proti zemi. Hajdar po setkání s novým zmocněncem OSN pro Sýrii Staffanem de Misturou ale neupřesnil, jak by na případný americký vojenský úder Damašek reagoval.

"Nemůžeme mluvit o syrské odpovědi dříve, než se útok uskuteční, a to závisí na povaze útoku," podotkl. "Je nutné se Sýrií spolupracovat a koordinovat akce a získat její souhlas k jakékoli aktivitě na jejím území, ať už vojenské, či jiné povahy," dodal Hajdar.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Bojovníci z Islámského státu v syrském městě Rakka

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Syrská vláda dala nedávno najevo ochotu spolupracovat s Američany v boji proti Islámskému státu. Washington však trvá na tom, že Asadova vláda je nelegitimní a syrský prezident má odstoupit.

Reklama

Výběr článků

Načítám