Hlavní obsah

Střela vypálená ze Sýrie zasáhla Izrael, ten palbu opětoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Mezi syrskou armádou a povstalci se v pátek opět rozhořely boje, které se rozšířily i na území Golanských výšin, kontrolovaných Izraelem. Na minometnou palbu, která zasáhla území židovského státu, Izraelské obranné síly reagovaly útokem na pozice syrských vojáků na druhé straně hranice.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Hlídková věž OSN na Izraelci kontrolovaných Golanských výšinách.

Článek

Izraelská armáda ve svém prohlášení uvedla, že reagovala na vypálení nejspíš „zbloudilých střel”. Kvůli střelbě se na mnoha místech rozezněly sirény.

Izraelci neupřesnili, o jaký typ odvetného útoku šlo. Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v Sýrii monitoruje z Londýna, uvedla, že šlo o letecký úder na syrskou vojenskou základnu na Golanských výšinách.

Syrští povstalci z fronty An-Nusra napojené na Al-Káidu na konci srpna oznámili, že obsadili hraniční přechod Kunajtra, který leží v oblasti Golan. Syrská armáda se ale tento klíčový post snažila opět získat. Nyní není jasné, kdo přechod ovládá.

Povstalci drží rukojmí z Fidži

Rebelové zároveň v oblasti dál drží skupinu asi 40 fidžijských příslušníků mírové mise, které tam zajali minulý týden.

Izrael obsadil Golany v roce 1967 a později se z jejich části stáhl. Mezi částí kontrolovanou Izraelem a tou, kterou má pod kontrolou Sýrie, je nárazníkové pásmo, jež střeží mezinárodní pozorovací mise OSN.

Izrael: Radši syrská armáda než radikálové

Pro Izrael je nové, že mu u jeho hranic působí radikálové z fronty An-Nusra.

Syrská armáda „není náš šálek kávy”, říká podle agentury AP Izraelec Gabi Kuniel, který pečuje o vinice nedávno poškozené rovněž minometnou střelbu ze Sýrie, „dáváme ale přednost tomu, když oblast kontroluje syrská armáda, a nikoli nějaká skupina radikálních muslimů z Al-Káidy.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám