Hlavní obsah

Vzbouřenci opouštějí syrský Homs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Homs
Aktualizováno

Syrští vzbouřenci opouštějí Staré město, svou poslední baštu v Homsu. Do oblasti přijely ve středu tři autobusy, které odvážely značný počet ozbrojených bojovníků. Evakuace byla provedena na základě dohody zprostředkované OSN za účasti Íránců a Rusů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Autobusy odvezly syrské rebely z HomsuVideo: Reuters

 
Článek

"Tři autobusy, na jejichž palubě byl vždy jeden představitel OSN, opustily krátce před 10:00 (9:00 SELČ) Staré město (v Homsu) s celkem 120 osobami. Jednalo se o zraněné, civilisty a bojovníky," citovala AFP představitele rebelů.

Odjíždějí i s rodinami z míst, která drželi dva roky a přísahali, že je nikdy neopustí. Jeden ze vzbouřenců si před odchodem BBC postěžoval: „Zbytek světa selhal.“

Foto: Yazan Homsy, Reuters

Civilisté opouštějí rozbombardovaný Homs.

Podle zpravodaje BBC v Bejrútu místo opouštějí, protože uspěla taktika syrské armády definovaná slovy „vzdát se, nebo vyhladovět“.

Tlak na Staré město v posledních měsících zesiloval. Čelilo ostřelování i náletům. [celá zpráva]

Stále drží jedno předměstí

Jednání o evakuaci se vlekla pro rozdílné názory bojovníků. Odchod nakonec přijala i radikální fronta an-Nusra napojená na Al-Káidu. Dlouho ji odmítala a snažila se přerušit obklíčení vlnou sebevražedných atentátů, leč neuspěla. [celá zpráva]

Zatím není jasné, zda evakuace bude znamenat konec bojů v Homsu, i když většina bojovníků s evakuací souhlasila. Vzbouřenci ale dál drží jedno z předměstí Homsu. Sýrie by ráda, kdyby se dohoda rozšířila i na další čtvrtě: "S odchodem těchto ozbrojených mužů začne operace usmiřování, aby se Homs zbavil zbraní a ozbrojenců. Pracujeme na tom, aby se operace uskutečňovala ve všech čtvrtích Homsu.”

Už v únoru se podařilo z města evakuovat civilisty. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám