Hlavní obsah

Islámští teroristé zabili v Sýrii padesát zajatců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Halab
Aktualizováno

Islámští radikálové ze skupiny Islámský stát v Iráku a Levantě napojené na Al-Káidu zabili v syrském Halabu padesát zadržovaných lidí. Byli mezi nimi novináři, humanitární pracovníci a další civilisté. Informovala o tom televize Al-Džazíra s odvoláním na jiné skupiny vzbouřenců.

Foto: Reuters

Bojovníci Svobodné syrské armády na kontrolním stanovišti u Idlíbu, které brání postupu bojovníků Islámského státu v Iráku a Levantě.

Článek

Islámský stát v Iráku a v Levantě držel zajatce v halabském okresu Kádí Askar. Všechny zabil v pondělí večer. Svědci z jiné vzbouřenecké skupiny Liva at-Tavhíd, která bojuje v Halabu, slyšeli v pondělí palbu na dvoře objektu, který společně s Islámským státem využívají. Pak spatřili 20 zastřelených mužů.

Opoziční aktivisté na internet umístili fotografie některých zabitých. Syrský svaz novinářů, hlásící se k opozici, identifikoval mezi mrtvými nejméně čtyři lidi, kteří pracovali pro syrskou televizi a byli v rukou teroristů od prosince. Je mezi nimi Syřan Máhir Hasrúmí, který pracoval pro místní sdělovací prostředky.

Teroristický Islámský stát v Iráku a v Levantě patří k silnějším skupinám v Iráku. V poslední době ale čelil rostoucí kritice, že v místech, která ovládá, bez příčiny zatýká a mučí obyvatele a pořádá veřejné popravy.

Rebelové bojují proti teroristům 

V pátek se spojily umírněné vzbouřenecké skupiny s některými islamistickými s cílem vytlačit Islámský stát v Iráku a v Levantě ze základen v provinciích Halab, Idlíb a Hamá. Boj označují za druhou revoluci.

Zřídili kontrolní stanoviště na silnicích a začali útočit na pozice Islámského státu. Nejtvrdší boje jsou v Rakce, v jediném městě, které zcela ovládají rebelové. Od pátku zde zahynulo 120 lidí. Z velitelství Islámského státu se v pondělí podařilo osvobodit padesát vězňů. Útok podnikl bývalý spojenec Islámského státu, islamistická fronta An-Nusra. [celá zpráva]

Islámský stát v Iráku a v Levantě v pondělí varoval, že se stáhne z pozic v Halabu, pokud na něj útoky nepřestanou. Jiná skupina popravila v Halabu dva bojovníky této skupiny a tělo jednoho spálila.

Likvidace zajatců může souviset s tlakem, jemuž teroristé čelí. Ti také v pondělí vyslali do boje 16letého sebevražedného atentátníka, ten se v Halabu odpálil u kontrolního stanoviště a zabil dva vzbouřence z opoziční skupiny. Sebevražedný atentátník zaútočil i na kontrolní stanoviště v Idlíbu, kde odpálil auto s výbušninami.

Islámský stát naopak slaví úspěchy v sousedním Iráku, kde od vánoc drží města Fallúdža a Ramádí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám