Hlavní obsah

Izrael přirovnává ujednání s Íránem k mnichovské dohodě

Jeruzalém

V Izraeli přirovnávají nové ženevské ujednání o íránském jaderném programu k mnichovské dohodě. V tomto smyslu se vyjádřil místopředseda parlamentu Moše Feiglin, který je členem strany Likud premiéra Benjamina Netanjahua. Premiér sdělil, že Izrael se dohodou necítí vázán a že nedovolí, aby Írán získal atomovou bombu.

Foto: Uriel Sinai, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

"Tak jako někdejší Československo nebylo zapojeno do jednání, která ho odsoudila k smrti, sleduje dnes také Izrael zpovzdálí, jak západní mocnosti přinášejí za oběť existenční zájmy Izraele. Každý rozumný člověk ví, že jsme v situaci, která povede k nukleárně vyzbrojenému Íránu. Roky varuji před nebezpečím strategie, jakou Izrael praktikuje vůči íránské jaderné hrozbě," řekl Feiglin.

Podle Feiglina je "katastrofou", že Izrael svěřil vlastní obranné zájmy cizím mocnostem. Je to podle něj horší situace než ta, která vedla k takzvané jomkipurské válce v roce 1973. Arabské země v čele s Egyptem tehdy napadly Izrael, který nebyl na válku připraven. Izrael se cítil neporazitelný pod dojmem bleskového vítězství nad Araby v šestidenní válce v roce 1967.

Feiglin vyzval vládu, aby v otázce Íránu okamžitě ukončila veškeré kontakty se Západem.

Netanjahu: Jde o historický omyl

Velmi tvrdě se dnes k dohodě vyjádřil Netanjahu, když na pravidelné schůzi vlády řekl, že "nejde o historickou dohodu, nýbrž o historický omyl". "Říkám jasně, že Íránu nedovolíme získat jadernou zbraň. Svět se dnes stal nebezpečnějším místem, protože nejnebezpečnější ze všech režimů světa významně pokročil k tomu, aby získal nejnebezpečnější zbraň na světě," řekl.

Před novináři pak prohlásil, že Izrael má právo i povinnost dát spojencům najevo, že s nimi nesouhlasí. Řekl také, že Izrael se dohodou necítí vázán.

Netanjahu dohodu vykládá stejně jako Írán. Poukázal totiž na to, že svět vůbec poprvé Íránu přiznal právo obohacovat uran a ještě za to uvolnil sankce proti němu. Íránci mají podle dohody uran přestat obohacovat na 20 procent, ale mohou v tom pokračovat do pěti procent. Netanjahu hovořil o "kosmetických ústupcích ze strany Íránu, jichž se Íránci zbaví do několika týdnů".

Ministr zahraničí Avigdor Lieberman řekl s poukazem na úsměvy Íránců, kteří vyjednávali v Ženevě, že je to pro ně zřejmě největší vítězství od Chomejního islámské revoluce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám