Hlavní obsah

Sýrii hrozí rozpad, v zemi vzniklo několik vlád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Nebezpečí rozpadu Sýrie v úterý vzrostlo. Poté, co syrská opoziční koalice jmenovala přechodnou vládu pro kontrolou opozičních sil, vyhlásili syrští Kurdové na severovýchodě zformování civilní přechodné vlády pro region Východní Kurdistán v Sýrii. Kurdové dlouhodobě usilují o vyhlášení vlastního státu a v Iráku po svržení Saddáma Husajna obývají vlastní autonomní oblast.

Foto: Stringer, Reuters

Kurdští obyvatelé Rás al-Aín oslavují vyhnání islamistů.

Článek

Záměr ustavit prozatímní vládu ohlásili vůdci syrských Kurdů, kteří ve střetech s bojovníky džihádu získali rozsáhlá území včetně několika měst a také těžké zbraně. Po jednáních ve městě Kámišlí oznámila Demokratická sjednocená strana (PYD) zformování prozatímní vlády a rozdělení kurdského regionu v Sýrii na tři oblasti, z nichž každá bude mít vlastní zastupitelský orgán a zástupce v regionálním výkonném orgánu.

Kurdové uklidňují Turky

Kurdové okamžitě oznámili, že neplánují vyhlášení samostatnosti, a snažili se uklidnit Turky, kteří se obávají vzniku samostatného Kurdistánu, protože na tureckém území žije výrazná kurdská menšina, která bojovala za odtržení. Zástupce PYD v Británii Alan Semo řekl, že oblast by měla být v budoucnu součástí „jednotné, demokratické a pluralitní Sýrie”, a dodal: „Myslím si, že Turecko si uvědomí, že tento krok není žádným nebezpečím pro regionální nebo globální stabilitu, že je dočasný.”

PYD přesto plánuje schválení regionální ústavy a ustavení místního parlamentu, kde by byly zastoupené i jiné národnosti žijící v oblasti. Není však jasné, zda se na tom budou podílet všechny kurdské strany Kurdské národní rady, která se obává, aby to nebylo vnímáno opozicí jako překážka pro její činnost.

Mezi prvními úkoly nově ustavené kurdské vlády má být příprava volebního zákona pro místní volby a příprava všeobecných voleb. Další prioritou je zajištění bezpečnosti. Tu mají garantovat příslušníci milice či domobrany a ochranných jednotek YPG, což je ozbrojené křídlo syrské kurdské Demokratické sjednocené strany (PYD).

Foto: Reuters

Bojovník syrské domobrany z YPG na ozbrojeném pick-upu

Foto: Reuters

Kurdská domobrana YPG u dobytého obrněnce používaného islamisty

Kurdské místní rady spravují kurdské oblasti na severu Sýrie od poloviny roku 2012, kdy se odtud stáhly syrské vládní síly. Jejich odchod byl vnímán jako taktický manévr s hlavním cílem povzbudit Kurdy, aby se nepřipojili k povstalcům. Kurdové tvoří patnáct procent obyvatelstva Sýrie. Původně se snažili stát mimo konflikt, když ale části území, které obývají, obsadili bojovníci džihádu, začali bojovat.

Syrská prozatímní vláda

Syrská opoziční koalice jmenovala v úterý po jednáních v Istanbulu přechodnou vládu pro syrská území, která ovládly opoziční jednotky.

Podle zdroje Reuters bude nově jmenovaná vláda operovat z tureckého pohraničního města Gaziantep, které leží severně od Halabu. Vést ji má Ahmad Tumah. Opozice ho vybrala už v září, i když tehdy americký ministr zahraničí John Kerry opoziční předáky žádal, aby vládu nesestavovali.

Foto: Reuters

Kurdská domobrana z YPG v dobytém městě Rás al-Ain.

Foto: Reuters

Kurdská domobrana v Kámišlí

USA s ustavením této vlády nesouhlasí z obavy, že to ohrozí chystaná mírová  jednání v Ženevě. Konference by se měla konat do konce roku a jejím tématem má být kromě jiného sestavení dočasné vlády, která povede Sýrii k volbám. Mají v ní být zástupci celé syrské společnosti.

„V koalici převládá názor, že i když se podaří uspořádat ženevskou konferenci, bude to dlouhý proces a my nemůžeme osvobozená území ponechat napospas chaosu,” sdělil opoziční zdroj agentuře Reuters, proč byla vyhlášena vláda. Členové Tumahovy vlády si nedělají naději na mezinárodní uznání, doufají ale ve finanční podporu ze Saúdské Arábie. Její existence by mohla také urychlit humanitární pomoc pro Syřany.

V Sýrii dochází paralelně k několika střetům. Kromě původního střetu mezi diktátorským prezidentem Bašárem Asadem a jeho odpůrci tam také dochází k sektářskému střetu mezi šíity a sunnity, který otřásá celým islámským světem a který destabilizuje i Irák, a současně s ním se tam snaží svou moc rozšířit fundamentalističtí muslimové a islamističtí extremisté napojení na radikální a teroristické skupiny, jako je Al-Káida.

Foto: Reuters

Kurd u nákladních aut u ropného pole u Kámišlí

Reklama

Související články

Sýrii hrozí rozpad, tvrdí list Al-Haját

Sýrii hrozí rozpad na několik částí, uvedl v úterý panarabský list Al-Haját. Syrská opozice podle něj vyjednává o ustavení vlády nad severními oblastmi Sýrie,...

Výběr článků

Načítám