Hlavní obsah

Příznivci a odpůrci Asada se střetli v Libanonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Nejméně čtyři lidé zahynuli ve čtvrtek v Libanonu při bojích mezi příznivci a odpůrci syrského prezidenta Bašára Asada. Další desítky osob byly zraněny, uvedla BBC. Situaci komplikuje skutečnost, že libanonská šíitská milice Hizballáh bojuje v Sýrii na straně Asada. Zadržené bojovníky Hizballáhu vyměnili za propuštění vězněných Syřanek.

Foto: Hasan Shaaban, Reuters

Libanonská armáda na hlídce

Článek

Střety provázené přestřelkami začaly v pondělí v Tripolisu na Syrské ulici oddělující sunnitskou čtvrť Báb Tabana od alávitské čtvrti Džabán Mahsín. Asad je alávita, zatímco většina vzbouřenců jsou sunnité.

V oblasti byla nasazena armáda, která zasáhla proti všem ohniskům střelby. „Snipeři se skrývali na střechách,“ dodal armádní zdroj.

Střety v Libanonu jen potvrzují oprávněnost obav, že se syrský konflikt může rozšířit za hranice a destabilizovat celou oblast. I současná vlna atentátů v Iráku je spojována s děním v Sýrii, protože se v Iráku radikalizovali militantní sunnité a útočí na vládnoucí šíity.

Ženy výměnou za Libanonce

Nejméně 48 vězněných žen propustila syrská vláda, uvedla ve čtvrtek syrská organizace monitorující lidská práva SOHR. Je to závěrečný krok v třístupňové dohodě o výměně zadržovaných.

Výměnu vězňů domluvil Katar a palestinská samospráva. Součástí domluvy je bod, podle něhož devět Libanonců držených vzbouřenci v severní Sýrii bylo propuštěno výměnou za ženy. Vzbouřenci tvrdí, že bojovali v Sýrii s libanonskou šíitskou milicí Hizballáh.

Libanonští bojovníci naopak v neděli propustili dva turecké piloty, které drželi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám