Hlavní obsah

Rebelové přiznali, že mají chemické zbraně, tvrdí Asad

Novinky, rei

Syrská vláda má k dispozici přiznání povstalců, že vlastní chemické zbraně. Bez dalších podrobností to venezuelské státní televizi Telesur řekl prezident Bašár Asad.

Foto: SANA/Handout via Reuters, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Ačkoliv existují důkazy, že rebely vyzbrojuje zahraničí včetně Saúdské Arábie, není k dispozici žádný důkaz, že by jim některá z cizích vlád dodala i bojové chemické látky, uvedl syrský prezident. Syrské úřady ale podle jeho slov odhalily chemické laboratoře a sklady povstalců. Příslušné důkazy měl Damašek před nedávnem předat ruské straně.

Asad také zopakoval, že právě povstalci podle něj můžou za smrt stovek civilistů z damašského předměstí Ghúta, protože nasadili sarin. Americká vláda v té souvislosti prý klame své občany, když tvrdí, že útočila vládní vojska, aniž by Washington předložil jasný důkaz. Asad proto nevylučuje, že ačkoli prezident USA odložil avizovaný útok proti Sýrii, nakonec k němu dojde.

Drastické záběry obětí chemického útoku v Sýrii

Prezident také řekl, že rebelové budou ztěžovat práci inspektorů OSN, kteří od středy v Sýrii vyšetřují další nařčení o nasazení bojových plynů. Podle Asada hrozí, že se stanou terčem „teroristického“ útoku. [celá zpráva]

V neposlední řadě syrský prezident okomentoval snahy Íránu a Spojených států o nápravu vzájemných vztahů. Je to pozitivní vývoj, poznamenal Asad. Neznamená to ale, že íránští představitelé mají důvěru v Američany, myslí si. Podle Asada je důležité, aby USA přestaly na Teherán tlačit, aby se vzdal svých jaderných technologií.

Související témata

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: Profimedia.cz

molekulární model nervového plynu Sarin

Boje v Sýrii trvají dva a půl roku a přišlo při nich o život více než sto tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám