Hlavní obsah

Islamisté v Sýrii uzavřeli s opozicí příměří

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Uzavřít příměří se Syrskou svobodnou armádou podporovanou Západem se ve městě Azaz rozhodli radikálové z organizace Islámský stát v Iráku a Sýrii, která je napojena na síť Al-Káida. Příměří následuje po tvrdých bojích o toto město na severu Sýrie, informoval v pátek server BBC.

Foto: ČTK/AP

Bojovník Syrské svobodné armády v Azazu.

Článek

Radikálové, kteří jsou podle pozorovatelů nejaktivnější právě na severu Sýrie, dobyli město při turecké hranici ve středu.

Součástí dohody s umírněnou opozicí je i výměna zajatců.

Není jasné, jestli by podobná dohoda mohla platit i v jiných oblastech.

Válka v Sýrii před dvěma a půl lety začala jako protestní hnutí proti režimu prezidenta Bašára Asada. Po tvrdém zásahu armády vzali povstalci do rukou zbraně. Do konfliktu se postupně přimíchaly také různé skupiny ze zahraničí a Sýrie se stala novým bojištěm mezi rozličnými náboženskými, etnickými i ideologickými skupinami.

Podle nedávné studie britské společnosti IHS Jane’s tvoří téměř polovinu bojovníků v Sýrii džihádisté a radikální islamisté. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám