Hlavní obsah

Sýrie odevzdá chemické zbraně, USA na ni chtějí dál tlačit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Sýrie přijala ruský návrh, aby dala své chemické zbraně pod mezinárodní kontrolu, a zabránila tak americkému útoku. Podle agentury Interfax to v úterý řekl syrský ministr zahraničí Valíd Mualim. Americký prezident Barack Obama označil ruskou snahu za možný průlom. Dál ale chce na Asadův režim tlačit hrozbou vojenské akce.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Demonstranti nesou syrskou vlajku s portrétem Bašára Asada.

Článek

"Absolvovali jsme včera (v pondělí, pozn. red.) velmi přínosné jednání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a on přišel s návrhem ohledně chemických zbraní. Večer jsme s ruskou iniciativou vyslovili souhlas," citovala agentura Interfax Mualima. Šéf syrské diplomacie prý souhlasil, protože realizace návrhu "by odstranila důvody pro americkou agresi".

Americký prezident Obama v reakci na oznámení Sýrie prohlásil, že ruský plán je "potenciálně pozitivní", je však potřeba na něj nahlížet spíše skepticky. Večer bude žádat Kongres, aby podpořil vojenskou intervenci.

"Vidíme to jako potenciálně pozitivní vývoj a považujeme to za jasný výsledek tlaku na Sýrii," řekl mluvčí Bílého domu Jay Carney.

Rusko nyní společně se Sýrií pracuje na konkrétním a účinném plánu, jak by mohlo mezinárodní společenství získat kontrolu nad chemickými zbraněmi, jimiž Damašek disponuje. Řekl to v úterý ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s tím, že o plánu hovořil v pondělí s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Syrský ministr zahraničí Valid Mualim v Moskvě

Ruskou iniciativu podpořila Čína a také Írán, který pomáhá Asadovu režimu v boji se vzbouřenci. Americký prezident Barack Obama ruskou snahu už dříve označil za možný průlom a formálně ji přivítala i syrská vláda. [celá zpráva]

Naopak syrská opozice odsoudila návrh Ruska, aby Asadova vláda odevzdala chemické zbraně ke zničení a zabránila tak plánovanému americkému útoku na Damašek. Podle opozice jde jen o politický manévr: „Poslední výzva (šéfa ruské diplomacie Sergeje) Lavrova je politický manévr, který znamená jen zbytečný odklad a nepřinese syrskému lidu nic než smrt a zkázu.“

Francie předloží návrh rezoluce RB OSN 

Francie připravila nový návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN o Sýrii. Vyzývá Damašek, aby plně osvětlil svůj program chemických zbraní. Paříž v něm také podpořila ruský návrh, aby se režim Bašára Asada vzdal všech chemických zbraní.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius sdělil, že rezoluce požaduje kompletní inspekci všech chemických zbraní, aby mohly být zničeny. Pokud by Sýrie porušila podmínky rezoluce, bude to mít extrémně vážné důsledky v podobě možného nasazení síly.

Foto: Pool, Reuters

Sergej Lavrov a John Kerry (vpravo) při setkání v Berlíně

Také podle listu Telegraph potvrdil, že ruská iniciativa, kterou podporuje, ukazuje, že hrozba útokem na Sýrii přinesla výsledky, když spojenci Damašku podporují ideu zbavit zemi chemického arzenálu.

Fabius dodal, že Západ přistupuje k ruskému úsilí se zájmem, ale s opatrností. Je však pro to, aby syrský arzenál chemických zbraní byl předán pod mezinárodní kontrolu a zničen. Doplnil, že likvidace tisíce tun chemických zbraní bude obtížná a bude vyžadovat mezinárodní ověření, i když v zemi zuří občanská válka.

Návrh Moskvy, jak donutit Damašek k likvidaci chemických zbraní, prý vzešel z kontaktů s USA, a není tedy výhradně ruskou iniciativou. Mluvčí ruského prezidenta sdělil, že o této věci hovořil Vladimir Putin s Obamou během summitu G20 v Petrohradě minulý týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám