Hlavní obsah

Obama ocenil ruský plán donutit Asada odevzdat chemické zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama označil ruskou snahu přimět Bašára Asada k odevzdání chemických zbraní za možný „průlom”, nejprve je však podle něj třeba zjistit, jak vážně je míněna a zda nejde o zdržovací taktiku. Senát kvůli plánu odložil hlasování.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Barack Obama hovoří o situaci v Sýrii.

Článek

V každém případě hodlá i dále tlačit na Asadův režim hrozbou vojenského útoku, řekl v rozhovoru pro stanici CNN. Obama si podle svých slov není jistý, zda Kongres schválí akci v Sýrii. Zda nařídí útok i bez souhlasu zákonodárců, rozhodne po hlasování, řekl Obama televizi NBC News.

Americký Senát odložil hlasování o zásahu v Sýrii původně plánované na středu. Oznámil to předseda demokratické většiny v horní parlamentní komoře Harry Reid. Podle informací agentury Reuters je pravděpodobné, že hlasování proběhne ještě tento týden.

Reid oznámil změnu plánu jen několik hodin poté, co potvrdil, že se dlouho očekávané hlasování uskuteční ve středu. Podle jeho poradců je za novým rozhodnutím rychlý vývoj událostí, zvláště pak pondělní ruský návrh na mezinárodní kontrolu a možné zničení Asadových chemických zbraní.

Hlasování se podle nich pravděpodobně uskuteční ještě tento týden. „Musíme si být jisti, že prezident měl čas promluvit ke všem sto senátorům a 300 miliónům Američanů,“ řekl v oficiálním zdůvodnění Reid.

Republikánští senátoři John McCain a Lindsey Graham v reakci na aktivitu ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova a možné zničení syrských chemických zbraní prohlásili, že by jejich kolegové z obou komor Kongresu měli tím spíše úder schválit. Jen vojenská akce se souhlasem Kongresu podle nich dá prezidentu Baracku Obamovi do rukou účinný nástroj, s nímž může na Rusko a Sýrii tlačit ve snaze o skutečné a rychlé zničení Asadova chemického arzenálu.

Obamova mediální kampaň

Obama v pondělí večer washingtonského času (dnes po půlnoci SELČ) poskytl sérii rozhovorů americkým televizím ve snaze přesvědčit veřejnost i Kongres o podpoře útoku proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Podle šéfa Bílého domu je pondělní aktivita ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova směřující k mezinárodní kontrole a zničení syrských chemických zbraní „potenciálně pozitivní“, je na ni však třeba nahlížet spíše skepticky. Spojené státy musí prodiskutovat s Ruskem a s mezinárodním společenstvím tento nový návrh a zjistit, zda „můžeme dospět k něčemu, co je vynutitelné a seriózní“.

O možné diplomatické iniciativě v řešení syrské krize prý diskutoval s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na summitu G20 minulý týden.

Obama by upřednostil mírové řešení 

Prezident dal v rozhovorech najevo, že by dal přednost mírovému řešení, o vojenském úderu však nadále hodlá Kongres přesvědčovat. O tom, že se mu to povede, přitom Obama nečekaně zapochyboval. „Neřekl bych, že jsem si jistý,“ prohlásil prezident. Hlasování stejně jako názor americké veřejnosti prý bere „velmi vážně“, o tom, zda nařídí případný úder i bez souhlasu Kongresu, se však dosud nerozhodl a učiní tak až po samotném hlasování.

Většina Američanů podle posledních průzkumů zásah odmítá bez ohledu na Obamovu mediální ofenzivu a důkazy o Asadově chemickém útoku. Nejistou má Obama pozici i v Kongresu. Podle analytiků je pravděpodobnější schválení úderu v Senátu, zatímco hlasování v dolní komoře bude podle všeho těsnější. Nerozhodnuta je podle průzkumu agentury AP téměř polovina členů Sněmovny reprezentantů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám