Hlavní obsah

Egypt rozpustí Muslimské bratrstvo

– Káhira • Aktualizováno

Egyptská vláda se rozhodla rozpustit islamistické Muslimské bratrstvo, které podporuje sesazeného prezidenta Muhammada Mursího. Podle agentury Reuters o tom informoval státní deník Al-Achbár. Oficiálně by rozhodnutí mělo být oznámeno příští týden.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Policejní vozy rozhánějící v srpnu příznivce Muslimského bratrstva.

Článek

„Rozhodnutí… již bylo fakticky učiněno, ale bude oznámeno příští týden na tiskové konferenci,” napsal podle Reuters deník s odvoláním na mluvčího ministerstva pro sociální záležitosti. Vzhledem k záplavě stížností zpochybňujících u soudů jeho status a financování se uskupení letos v březnu nechalo zaregistrovat jako nevládní organizace.

Rozpuštění Muslimského bratrstva doporučila už v pondělí egyptská komise soudců. Egyptský premiér Bibláví už zvažoval zákaz organizace, což by mu umožnilo zatlačit ho do podzemí a bojovat s ním.

Muslimské bratrstvo je nejmocnější egyptská islamistická organizace s dlouholetou tradicí sahající před druhou světovou válku. Z jejího lůna vzešel i první legálně zvolený egyptský autokratický prezident Muhammad Mursí, který byl 3. července odstaven od moci armádou. [celá zpráva ]

To vyvolalo rozsáhlé protesty.

Egyptské bezpečnostní síly pozatýkaly vedoucí představitele bratrstva a v půlce srpna tvrdě zasáhly proti demonstrantům. [celá zpráva]

Zásah proti dvěma jejich táborům v Káhiře a následné nepokoje si vyžádaly na 700 obětí. [celá zpráva]

Duchovní vůdce organizace Muhammad Badie prodělal ve vazbě infarkt.

Muslimské bratrstvo nyní čelí největšímu tlaku od počátku padesátých let, kdy ho prezident Násir zakázal a pronásledovány byly i jeho pobočky v dalších arabských zemích. Přesto přežilo, zvládlo působit v podzemí a stále patří k nejvlivnějším egyptským organizacím. Je ovšem spojené s teroristy, což ukázal jak úspěšný atentát na Anvara Sadata po podepsání mírové dohody s Izraelem, tak to, že z jeho lůna vzešla i palestinská hnutí Hamás a Islámský džihád.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám