Hlavní obsah

V Egyptě zadrželi vůdce Muslimského bratrstva

– Káhira • Aktualizováno

Egyptské bezpečnostní síly zadržely v Káhiře vůdce Muslimského bratrstva Muhammada Badího. Oznámila to podle agentury Reuters státní média. Muslimské bratrstvo protestuje proti červencovému svržení egyptského prezidenta Muhammada Mursího, které označuje za armádní puč.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržený šéf Muslimského bratrstva BadíVideo: Reuters

 
Článek

Badí byl podle agentury AP zadržen v káhirské čtvrti Nasr, která byla centrem protestů bratrstva v minulých týdnech. Badího čeká soud kvůli obviněním ze spiknutí ohledně červnové smrti osmi demonstrantů, kteří protestovali proti Mursímu před káhirským sídlem bratrstva. Od doby vydání zatykače se skrýval.

Badí se v prvních dnech po odstavení Mursího objevoval v protestních táborech Muslimského bratrstva v Káhiře. Začal se skrývat od 10. července, kdy začala vojenská vláda tábory likvidovat.

Badí byl zatčen den poté, co byl jeho 38letý syn Ammar zastřelen během protestů na náměstí Ramsese.

Foto: The Interior Ministry/Handout, Reuters

Zadržený předák Muslimského bratrstva Muhammad Badí na policejní stanici

Při střetech mezi vládními silami a příznivci svrženého prezidenta Mursího zemřelo v Egyptě od minulé středy na 900 lidí.

Smrt novináře

Jedním z nich je i šéf regionální pobočky egyptského listu Al-Ahrám v provinci Baháríja. Zastřelily ho v pondělí bezpečnostní síly poté, co zahájily střelbu na automobil, o kterém se domnívaly, že chce uniknout ze stanoviště pro kontrolu dodržování zákazu nočního vycházení. Informovala o tom egyptská armáda.

Novinář jel v automobilu se svým kolegou z listu Al-Gumhúríja, který vyvázl bez zranění. Novináři mají ze zákazu nočního vycházení výjimku, upozornila agentura Reuters.

Související témata

Foto: Reuters

Egyptský prezident Muhammad Mursí

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun tento týden uvedl, že Mursí by měl absolvovat transparentní soudní proces, nebo by měl být propuštěn. Vyzval rovněž k rozšíření politického prostoru pro Muslimské bratrstvo, který je nyní podle něj "velmi omezený".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám