Hlavní obsah

Elitní komando vycvičené CIA už míří k Damašku, píše Le Figaro

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Damašek

Oddíl přibližně 300 elitních bojovníků Svobodné syrské armády, vycvičených v táboře pod vedením americké tajné služby CIA, míří na Damašek. Tvrdí to francouzský deník Le Figaro s odvoláním na informace francouzských expertů.

Foto: Muzaffar Salman, Reuters

Článek

Podle deníku jsou v oddíle také vycvičení izraelští a jordánští ozbrojenci. List dále napsal, že první skupina povstalců přešla jordánsko-syrskou hranici 17. srpna a druhá pak 19. srpna.

„Američané se nechtějí přímo podílet na válce v Sýrii. Proto sáhli k tomu, že několik měsíců cvičili speciálně vybrané povstalce bez sklonů k extrémnímu pojetí islámu na jordánském území,” uvedla německá televize ARD citující francouzský zdroj.

„Tito bojovníci se učili taktikám boje zblízka a ve městě, pyrotechnickým a sabotážním dovednostem a prošli také odstřelovačským výcvikem,“ uvedl zdroj.

Obama zvažuje vojenský zásah

Americký prezident Barack Obama kvůli středečnímu údajnému chemickému útoku u Damašku zvažuje další postup proti Sýrii a ve hře je i vojenský zásah. Americká armáda je prý na něj připravena.

Z nasazení bojového plynu syrská opozice obviňuje režim prezidenta Bašára Asada. Damašek tato obvinění odmítá a odpovědnost připisuje rebelům.

Po několikadenních průtazích syrské úřady v neděli inspektorům OSN přislíbily přístup do oblastí u metropole. Syrský režim zároveň spolu s Teheránem a Moskvou varoval USA před vojenskou intervencí.

Reklama

Související témata:

Související články

Při náletu na Rakku zahynulo sedm dětí

Při náletu na severosyrské město Rakka, které je v rukou rebelů, přišlo v sobotu o život 13 civilistů, mezi nimi sedm dětí. Informovaly o tom opoziční zdroje....

Výběr článků

Načítám