Hlavní obsah

EU zařadila vojenské křídlo Hizballáhu na seznamu teroristů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Seznam teroristických organizací Evropské unie se v pondělí rozšířil. Ministři zahraničí členských zemí na něj nově zařadili vojenské křídlo libanonského radikálního hnutí Hizballáh. Byl k tomu potřeba souhlas všech 28 států Unie. Některé země včetně Česka původně namítaly, že tento krok povede k další destabilizaci situace v Libanonu.

Foto: Profimedia.cz

Plakát na podporu hnutí Hizballáh v libanonském Bejrútu.

Článek

Zařazení na seznam teroristických organizací znamená, že v rámci evropské osmadvacítky bude nelegální, aby sympatizanti Hizballáhu posílali hnutí peníze. Diplomaté také nebudou moci jednat s představiteli jeho vojenského křídla. Někteří z kritiků namítali, že bude krajně obtížné rozlišovat mezi zástupci vojenské a politické části Hizballáhu, uvedla BBC.

Česká republika přistoupila podle diplomatických zdrojů na kompromis, který zaručuje, že bude pokračovat podpora Evropské unie stabilitě Libanonu, včetně finanční a humanitární pomoci. S tímto kompromisem přišla minulý týden šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová.

Česko spolu s Irskem, Maltou, Rakouskem a s několika dalšími státy dosud zdůrazňovalo, že by zařazení vojenského křídla Hizballáhu mohlo destabilizovat Libanon, kde je Hizballáh ve vládě. Připomínaly také potíže při rozlišování vojenského a politického křídla hnutí. Proti byli také libanonský premiér i prezident.

Celou iniciativu vedla především Británie a zdůvodňovala to údajným podílem Hizballáhu na teroristickém útoku před rokem v Burgasu v Bulharsku, kde zahynulo pět izraelských turistů. Je důležité, aby na teroristický útok na evropské půdě přišla jasná odpověď, řekl v pondělí ráno britský ministr zahraničí William Hague.

Hizballáh popírá, že by měl s atentátem něco společného. Řadu evropských zemí popuzují i aktivity tohoto hnutí v Sýrii zmítané občanskou válkou.

[celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám