Hlavní obsah

Irák vyplatil Kuvajtu poslední válečné reparace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než dvě desetiletí po konci války v Perském zálivu vyplatil Irák tehdy napadenému Kuvajtu poslední reparace. Rada bezpečnosti OSN ve čtvrtek jednohlasně schválila rezoluci, která uznává úplné vyrovnání Bagdádu s Kuvajtem.

Foto: Profimedia.cz

Jedním ze symbolů války v Perském zálivu se staly zapálené ropné plošiny.

Článek

Celkově prý Irák Kuvajtu zaplatil na válečných reparacích 41,2 miliardy dolarů (asi 824,9 miliardy korun), napsala agentura DPA.

Irácké jednotky vpadly do Kuvajtu v srpnu 1990 a obsadily hlavní město i prakticky celou zemi. Krátce po vítězství západní protiirácké koalice v čele s USA nad Irákem v únoru 1991 přijala RB OSN rezoluci stanovující Bagdádu válečné reparace. V květnu téhož roku pak další rezoluci o zřízení fondu pro úhradu válečných škod, které způsobil Irák Kuvajtu a dalším zemím válkou v Perském zálivu. Peníze z tohoto fondu mají být Kuvajtu v plné výši vyplaceny do roku 2015.

Tak dlouhé vyplácení náhrad válečných škod není nijak neobvyklé, konstatovala DPA. Připomněla v této souvislosti, že Německo muselo po prohrané světové válce platit reparace až do roku 1988 - ovšem za první světovou válku. Poslední vyrovnávací platba, převzetí soukromých dluhů, se uskutečnila v roce 2010 - tedy téměř sto let po vypuknutí první světové války.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám