Hlavní obsah

Proč do něj vpálili 10 ran, ptají se židé, kteří znali podivína od Zdi nářků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Páteční ranní střelba u jeruzalémské Zdi nářků vyvolala mezi místní komunitou značný rozruch. Ochranka podle svědků vpálila deset ran do muže, který vykřikl arabsky Alláhu akbar a cosi vytahoval z kapsy. Zdejší věřící ale tvrdí, že 46letého Izraelce tu všichni znali a věděli o tom, že je podivín.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zasahuje u Zdi nářků v JeruzalémuVideo: Reuters

 
Článek

„Nechápu, proč ho zastřelili. Všichni ho tu znali a věděli, že se chová divně. Není to poprvé, co provedl hloupost,“ řekl serveru Jediot Achronot David Dahan, jeden z věřících, kteří v pátek ráno přišli ke Zdi nářků k modlitbě. „Znal jsem ho asi tři roky. Pořád si na něco stěžoval, na vládu, na úřady,“ prohlásil Dahan.

Foto: ČTK/AP

Záchranáři odvážejí tělo oběti střelby od jeruzalémské Zdi nářků

„Všichni věděli, že se občas chová divně. Jednou dokonce řekl, že konvertoval k islámu,“ doplnil další z místních židů. „Ten člen ochranky ho asi neznal, což je divné, protože on se tu znal se všemi,“ dodal.

„Ráno tady seděl, četl si noviny jako vždycky. Pak zakřičel a zamířil k toaletám. Poté jsem uslyšel asi deset ran,“ řekl Dahan.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Místo střelby u jeruzalémské Zdi nářků

Záchranáři z Červené Davidovy hvězdy se pokoušeli muže oživit asi 20 minut, ale marně. Strážce, který po něm střílel, byl předveden k výslechu.

Citlivé místo

Zvolání Alláhu akbar (Bůh je největší) často volí arabští či muslimští teroristé před spácháním atentátu. Člen ochranky proto zřejmě považoval muže za palestinského extremistu a nekompromisně zakročil.

Z bezpečnostního hlediska je Zeď nářků a její okolí choulostivým místem. Místo je posvátné jak pro židy, tak pro muslimy, navíc se zde pohybuje značné množství turistů. Zachování naprosté bezpečnosti je proto pro izraelské úřady prioritou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám