Hlavní obsah

Podle OSN v Sýrii zahynulo už 93 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Boje v Sýrii si za dva roky vyžádaly 93 000 lidských životů. Mezi oběťmi je 6500 dětí. Uvedla to OSN ve své zprávě, která byla zveřejněna ve čtvrtek.

Foto: Yazan Homsy, Reuters

Boji poničený Homs

Článek

Zprávu zveřejnil Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva Navi Pillayové. Vychází z údajů získaných od března 2011 do konce letošního dubna. Zároveň přiznává, že skutečný počet obětí může být vyšší. Měsíčně umírá 5000 lidí, v březnu to ale bylo 6000 osob. [celá zpráva]

Nejtěžší situace je v Halabu a okolí Damašku, kde je od loňského listopadu registrováno vůbec nejvíc mrtvých. Opozice už dříve v minulosti hovořila o 90 000 obětech Opoziční organizace na ochranu lidských zpráv uvedla už v březnu, že obětí může být až 120 000. [celá zpráva]

Vyzývám obě strany, aby okamžitě vyhlásily příměří, než zemřou nebo budou zraněny další desítky tisíc osob.
Navi Pillayová

OSN se při registrování obětí opírá o několik zdrojů. Kromě údajů zveřejňovaných syrskou vládou čerpá také ze zpráv exilové opozice. Do statistik se dostávají pouze oběti, u nichž je známé jméno a datum smrti.

Pillayová naléhavě vyzvala k ukončení bojů. "Vyzývám obě strany, aby okamžitě vyhlásily příměří, než zemřou nebo budou zraněny další desítky tisíc osob. Toto masové zabíjení, trvající měsíc co měsíc, odráží drastické zhoršení situace během loňského roku," sdělila v prohlášení.

Ve čtvrtečním rozhovoru řekla, že má obavy, že se krveprolití, které se odehrálo v bojích o město Kusajr, zopakuje v Halabu. Armáda k němu stahuje své síly v přípravě ofenzívy.

"Ze všech zpráv, jež mám k dispozici, vyplývá, že vláda tam navyšuje počet vojáků. To lze těžko považovat za přípravu rozhovorů. Začnete snad jednat s lidmi, kteří usilují o vítězství v krutém boji?" řekla. Narážela na přípravu mezinárodní konference, na niž chtějí organizátoři - Rusko a USA - přizvat syrskou vládu i opozici. Přípravy se ale protahují, konference se nebude konat dříve než v červenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám