Hlavní obsah

Sýrie pomocí tanků obsadila hraniční přechod s Izraelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Syrští povstalci obsadili ve čtvrtek hraniční přechod v demilitarizované zóně mezi Izraelem a Sýrií. Informovala o tom agentura AFP, která se odvolává na izraelský vojenský rozhlas. Syrská armáda poté nasadila tanky, aby přechod na Golanských výšinách dobyla zpět, což se jí povedlo, uvedla BBC.

Foto: Reuters

Bojovníci Svobodné syrské armády

Článek

Syrská armáda nasadila tanky a obrněná vozidla, jež byla využita v bojích o město Kunajtra, které u přechodu leží. O to svádějí rebelové se syrskou armádou těžké boje.

Po dobytí přechodu bylo několik zraněných syrských vojáků převezeno k ošetření do nemocnice v severoizraelském Safedu. Izrael v posledních třech měsících hospitalizoval nejméně 16 lidí zraněných při bojích v Sýrii.

Izrael vývoj za hranicemi pečlivě sleduje, protože se obává útoků islámských radikálů, kteří se podílejí na ozbrojeném boji proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Foto: David Ryneš, Novinky

Mezitím šéf teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí vyzval islámské povstalce v Sýrii, aby zabránili situaci, kdy by v Damašku po očekávaném pádu Asadova „zločineckého“ režimu vznikla nová vláda, sloužící zájmům USA a Izraele. Ve zvukové nahrávce, zveřejněné ve čtvrtek na internetu, vyzval radikály, aby neskládali zbraně a neopouštěli bitevní pole, dokud  v Sýrii nevznikne islámský stát. Jejich boj podle něj oživuje naději na osvobození Palestiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám