Hlavní obsah

CIA dopadla na jordánské hranici zetě Usámy bin Ládina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké Ústřední zpravodajské službě (CIA) se podařilo dopadnout zetě teroristy Usámy bin Ládina. Oznámil to ve čtvrtek turecký deník Hürriyet. V USA je Sulajmán abú Ghajs hledanou osobu kvůli údajnému podílu na teroristických útocích z roku 2001.

Článek

Sulajmán abú Ghajs byl mluvčím bin Ládinovy teroristické sítě Al-Káida. V únoru byl zatčen v Turecku a USA požádaly o jeho vydání. V Turecku byl zatčen v luxusním ankarském hotelu na základě informace, již Turkům poskytla CIA. [celá zpráva]

Policie ho zadržovala 33 dní, avšak soud pak rozhodl, že musí být propuštěn, protože v Turecku nic nelegálního nespáchal. Přijel tam i s manželkou, bin Ládinovou dcerou.

Pro Turecko je občanem bez státní příslušnosti, jelikož Kuvajt mu své občanství před asi deseti lety odebral, když abú Ghajs natočil videa, na nichž obhajoval atentáty na USA. Hrozil na nich také dalšími podobnými akcemi.

Do Turecka vstoupil abú Ghajs nelegálně z Íránu a Turecko nabídlo, že bude deportován buď zpět do Íránu, nebo do země, kterou si vybere. Írán ho odmítl přijmout, takže ho Turecko 1. března poslalo přes Jordánsko do Kuvajtu.

CIA svou operaci zahájila, když byl abú Ghajs na jordánsko-kuvajtské hranici. Byl zadržen a přepraven do USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám