Hlavní obsah

Írán dekódoval záznamy z americké bezpilotní bestie z Kandaháru

Novinky,
Teherán
Aktualizováno

Írán zopakoval, že se mu podařilo dekódovat data pořízená americkým tajným bezpilotním průzkumným letounem kategorie stealth RQ-170 Sentinel, zvaného bestie z Kandaháru. Dokládá to zveřejněnými záběry z kamery na stroji, které odvysílala íránská televize Press TV.

BEZ KOMENTÁŘE: Írán zveřejnil údajné video z amerického bezpilotního letadla

 
Článek

Zda se skutečně podařilo dešifrovat všechna data, jak uvedl už v prosinci jeden z generálů islámských revolučních gard Amír Alí Hadžízadeh, jasné není. Na zveřejněném černobílém videozáznamu je vidět letiště, zřejmě kandahárské, ze kterého stroj startoval, i když CNN se zatím nepodařilo kontaktovat americké představitele, aby to potvrdili.

Vidět jsou na něm nejen stojící transportní herculesy a útočné bezpilotní letouny reaper, ale také jeho rozložení, což je pro Američany nepříjemné, neboť velmi dbají, aby se fotografie z letišť v Afghánistánu nezveřejňovaly, protože je může použít Tálibán při jejich přesném ostřelování.

Generál Amír Alí Hadžízadeh řekl: "Tento letoun provedl mnoho operací v zemích v okolí Íránu." Z tajných dat podle něj plyne, že působil nejen nad Afghánistánem, ale také nad Pákistánem.

Foto: Profimedia.cz

Americký RQ-170 Sentinel vystavený v centru Teheránu během oslav Islámské revoluce.

Íránci získali stroj za nevyjasněných okolností v prosinci 2011 na jihovýchodě země, v místě vzdáleném 225 kilometrů od hranice s Afghánistánem. Tvrdí, že se jim podařilo ovládnout jeho řízení, zatímco USA uvádějí, že stroj selhal. V každém případě se do íránských rukou dostal takřka nepoškozen, což je pro Američany nepříjemné. Sice pochybují, že by Írán mohl vyrábět kopie tohoto letounu, ale mohl se dostat do rukou čínských expertů.

Už ze záběrů je patrné, že selhal systém, který má vymazat v případě havárie pořízená data.

Ajatolláh odmítl přímá jednání s USA

Duchovní vůdce Íránu ajatolláh Alí Chameneí ve čtvrtek podle ČTK odmítl nabídku Spojených států k přímým jednáním o jaderném programu. V sobotu ji předložil americký viceprezident Joseph Biden. Íránský ministr zahraničí Alí Akbar Sálehí poté uvedl, že Teherán je k takovým jednáním připraven. Dříve o ně usiloval.

Chameneí ale návrh odmítl a Američanům před veliteli íránského letectva vzkázal: "Chcete vyjednávat, a přitom na Írán mířit zbraněmi. Íránský národ se tím nenechá zastrašit. Někteří tuto nabídku vítají, rozhovory ale nic nevyřeší."

USA ve středu začaly uplatňovat další balík protiíránských sankcí. Spolu s dalšími státy jimi chtějí Írán přimět k tomu, aby v rozhovorech o jaderném programu ustoupil od obohacování uranu na vysoké hodnoty, a vyvrátil tak podezření o vojenském zaměření programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám