Hlavní obsah

Francie podpoří Palestinu jako nečlenský stát OSN

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Jeden ze stálých členů Rady bezpečnosti OSN, Francie, potvrdila, že bude hlasovat, aby se Palestina stala nečlenským státem OSN. Uvedl to francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Hlasovat se o tom má ve čtvrtek. USA jsou stejně jako Izrael proti.

Foto: Ammar Awad , Reuters

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius

Článek

Palestina, které loni neumožnili stát se členským státem OSN, požádala Valné shromáždění OSN, aby zvýšilo její status z pozorovatele na nečlenský pozorovatelský stát.

„Až bude tento čtvrtek nebo pátek předložena tato žádost, Francie bude hlasovat pro,“ řekl Fabius poslancům podle BBC.

Francie je první významná země, která podpoří Palestinu. USA už daly najevo, že jsou proti. Protože o tom ale nerozhoduje RB OSN, ale VS OSN, nemají tam právo veta a většina zemí zřejmě Palestinu podpoří.

Palestinci předložili žádost 

Francie s prohlášením přišla poté, co palestinští zástupci při OSN v pondělí zveřejnili návrh rezoluce na zvýšení statutu Palestiny v OSN z pozorovatelského na "nečlenský pozorovatelský stát", což znamená uznání státnosti. Text dále zdůrazňuje "naléhavou nutnost obnovit a urychlit vyjednávání" mezi Palestinci a Izraelem o otázce hranic, statutu Jeruzaléma, o záležitostech uprchlíků, osad, bezpečnosti a přístupu k vodě. Také vybízí k "mírovému urovnání na Blízkém východě, které ukončí okupaci započatou v roce 1967 a uskuteční myšlenku dvou států", nezávislé Palestiny a Izraele.

Agentura AP s odvoláním na mluvčího palestinského zastoupení při OSN napsala, že předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás před čtvrtečním hlasováním v OSN osloví členy Valného shromáždění. Schválení textu se podle agentur považuje za skoro jisté.

Vyšší status nečlenského státu a ne jen pozorovatele vedeného jako entita umožní Palestincům vstoupit do některých mezinárodních institucí, v nichž pak mohou podnikat legální kroky proti Izraeli.

Reklama

Výběr článků

Načítám