Hlavní obsah

Íránci instalují nové centrifugy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán pokračuje v rozvíjení svého jaderného programu, upozornila ve čtvrtek v pravidelné čtvrtletní zprávě Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Experti v íránském zařízení Fordo dvojnásobně navýšili počet centrifug.

Foto: Profimedia.cz

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád (uprostřed) u odstředivek v Natanzu.

Článek

Írán od roku 2010 vyrobil 189 kilogramů uranu obohaceného na 20 procent. K případné výrobě jaderné bomby je ale zapotřebí uran obohacený na 90 procent.

Ve Fordu bylo ještě v květnu 1 064 odstředivek na obohacování, nyní je jich podle inspektorů 2 140. Nové centrifugy nicméně nejsou ještě v provozu.

Zástupci MAAE rovněž znovu ve své zprávě upozornili na to, že nemají přístup k zařízením v Parčínu, kde podle nich některé experimenty vykazovaly možné vojenské využití.

Izrael a Západ se obává, že Írán usiluje o nukleární zbraň. Teherán to popírá, tvrdí, že jeho program má vědecké a zdravotnické účely. Nejvyšší duchovní ajatolláh Chameneí tento týden zopakoval, že jaderná bomba je hřích.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Íránská jaderná zařízení

Reklama

Výběr článků

Načítám