Hlavní obsah

Egyptským prezidentem bude islamista nebo Mubárakův muž

– Káhira
Novinky, rei

První svobodně zvolenou hlavou Egypta bude buď poslední premiér vlády svrženého exprezidenta Husního Mubáraka Ahmad Šafík, anebo islamista Muhammad Mursí. Výsledky, které již před víkendem avizovalo Mursího Muslimské bratrstvo, v pondělí oficiálně potvrdila volební komise. Rozhodující druhé kolo se uskuteční v polovině června.

Foto: Reuters

Budoucím egyptským prezidentem bude buď expremiér Ahmad Šafík (vlevo), anebo islamista Muammad Mursí.

Článek

„Žádný z kandidátů nezískal absolutní většinu, takže podle zákona se uskuteční druhé kolo,“ oznámil předseda volební komise Farúk Sultan. Dodal, že byly zamítnuty námitky dvou kandidátů, kteří v prvním kole neuspěli a poukazovali na porušení pravidel a žádali přepočítání hlasů.

Egypťané tak v druhém kole naplánovaném na 16. a 17. června vyberou prezidenta z řad dosud vládnoucí garnitury, anebo donedávna zakázaného islamistického „disentu“. Jejich kandidáti prvním kolem prošli těsným rozdílem. Víc hlasů posbíral Mursí - 5,8 miliónu, čili 24,3 procenta. Mubárakův muž Šafík získal 5,5 miliónu hlasů, tedy o pouhé procento méně.

Foto: ČTK/AP

Muhammad Mursí

Foto: Ammar Awad, Reuters

Expremiér Ahmad Šafík

K historicky prvním svobodným volbám se minulý týden dostavilo 46 procent z asi 50 miliónů oprávněných voličů. O prezidentský úřad se ucházelo 12 kandidátů.

Volba prezidenta je poslední fází přeměny politického uspořádání v zemi pod dohledem vojenské rady po loňském svržení 30 roků trvající vlády Husního Mubáraka.

Příští prezident rozhodne o dalším směřování státu. Mimo jiné bude muset zemi znovu sjednotit a vypořádat se stagnující ekonomikou a upadající bezpečnostní situací. Jeho pravomoci nicméně nejsou ještě zcela vymezeny a ukotví je až nová ústava.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám