Hlavní obsah

Kandidát Muslimského bratrstva na egyptského prezidenta jde do 2. kola

– Káhira

Do druhého kola egyptských prezidentských voleb postoupili bývalý premiér Ahmad Šafík a islamista Muhammad Mursí. Oznámilo to v pátek Muslimské bratrstvo, které Mursího do voleb vyslalo. Oficiální výsledek bude ale znám až příští týden. Druhé kolo se bude konat v červnu a vítěz má být vyhlášen 21. června.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Příznivci Muslimského bratrstva demonstrují v Káhiře.

Článek

Muslimské bratrstvo prý získalo výsledky z většiny z 13 000 volebních míst. Mursí podle něho získal 25 procent hlasů a Šafík 23 procent. Pro dalšího kandidáta islamistů Abdal Abúla Futúha hlasovalo 20 procent voličů, a kandidát levice Hamdín Sabbáhí získal 19 procent hlasů. Ve volbách kandidovala víc než desítka lidí a velké šance se dávaly také bývalému ministrovi zahraničí Amrovi Músovi.

Oficiální výsledek prvního volebního kola z tohoto týdne má být vyhlášen 29. května. Volební komise zatím oznámila pouze informaci o účasti - volit prý přišla zhruba polovina z 50 miliónů oprávněných voličů. Muslimské bratrstvo tvrdí, že odevzdáno bylo 20 miliónů lístků, což by znamenalo asi 40procentní účast.

Šafík byl v Mubarákově vládě původně ministrem civilního letectví a loni v lednu ho Mubarák jmenoval premiérem. Šafík ve funkci vydržel pouze do března. Má stoupence mezi Mubarákovými příznivci i mezi těmi, kdo se obávají vlády islamistů. Armáda, která převzala vládu nad zemí po Mubarákově odstoupení, není podle expertů ochotná moc předat nikomu jinému než Šafíkovi. To vadí bratrstvu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám