Hlavní obsah

Spolupracujte a budete moci kontrolovat náš jaderný program, zní z Íránu

Právo, rei

Írán je připraven přijmout stálou misi dohlížitelů nad svým jaderným programem, bude-li Západ a především Spojené státy s Teheránem spolupracovat. Podle americké stanice ABC to ve čtvrtek prohlásil Mohammad Džavád Larídžání, přední poradce íránského nejvyššího duchovního, ajatolláha Alího Chameneího.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád podle poradce Mohammada Larídžáního nemyslel slova o zničení Izraele vážně.

Článek

Teherán je podle Larídžáního připraven přijmout "permanentní lidský dohled". Podmínkou je ale spolupráce Západu. "Když po nás západní společnost žádá více transparentnosti, potom bychom my měli očekávat větší spolupráci," prohlásil.

Larídžání dodal, že USA a Západ by měly akceptovat právo Íránu na obohacování uranu a poznamenal také, že Západ by mohl Íránu prodávat uran obohacený na 20 procent.

Současně však íránský zástupce varoval, že v případě ohrožení se jeho země bude bránit. "Ve hře jsou všechny možnosti,“ řekl Larídžání s poznámkou, že Írán by mohl uzavřít i strategický Hormuzský průliv, kudy proplouvá většina tankerů s ropou z oblasti Perského zálivu.

Když byl konfrontován s dřívějším prohlášením íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda o "vymazání Izraele z mapy", odpověděl Larídžání, že "rozhodně" není záměrem Íránu vojensky zničit Izrael. "Nemyslel si to ani prezident, ani to není politickým cílem Íránu," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám