Hlavní obsah

Syrští povstalci údajně čelí šestinásobné přesile

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrská svobodná armáda (ASL) složená z dezertérů má 50.000 členů. Nepotřebuje další lidi, nýbrž těžší zbraně. Agentuře AFP to řekl druhý muž v jejím vedení Ammar Vaví. Proti ASL prý stojí 300.000 dobře vyzbrojených vojáků armády prezidenta Bašára Asada. Vaví prohlásil, že Asad zabil už tolik lidí, že si za to zasluhuje horší osud než libyjský vůdce Muammar Kaddáfí.

Foto: Profimedia.cz

Syrský tank v Homsu

Článek

Lidé z ASL podle něj bojují proti tankům a dělostřelectvu jenom s "kalašnikovy a pistolemi". Kromě vojáků proti nim stojí také milion tajných agentů a milicionářů.

"Boj za nezávislost proti Francii trval deset let, Palestinci proti Izraeli bojují od roku 1948. Revoluce vítězí vždy, když se národ rozhodne svrhnout režim," řekl Vaví, který o vítězství Syřanů proti Asadovi nepochybuje.

To, že se konflikt zatím nepodařilo vyřešit diplomaticky, prý dokazuje, že jediné řešení je vojenské. Vaví žádá, aby svět pomohl zajistit bezletovou zónu a humanitární koridory.

V ASL podle něj bojují výhradně Syřané, zatímco armáda využívá i členy íránských bezpečnostních sil, bojovníky libanonského Hizballáhu a milicionáře iráckého duchovního Muktady Sadra, což jsou všechno šíité. Podle Vavího tak režim začíná zneužívat víru a pokouší se Sýrii rozdělit podle náboženského klíče.

"Tady nebude náboženská ani civilní válka, protože všichni Syřané chtějí totéž - svrhnout Asada," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám