Hlavní obsah

Egypt postaví před soud 19 Američanů včetně ministrova syna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptská vláda v neděli oznámila záměr soudit 19 Američanů a dvě desítky dalších lidí kvůli financování nevládních organizací, jež vojenská rada viní z pokusu destabilizovat situaci v zemi. Napsala to agentura AP.

Článek

Mezi obviněnými je i Sam LaHood, ředitel Republikánského institutu v Egyptě a syn bývalého ministra dopravy a kongresmana Raye LaHooda. Egyptská média a vláda naznačují, že Američané v Egyptě podněcují k nepokojům, za což rozdávají peníze.

USA varují egyptské vládce, že je ohroženo partnerství, které s Washingtonem 30 let rozvíjel loni svržený prezident Husní Mubárak. Zemi od té doby spravuje vojenská rada, která formálně dává od perzekucí Američanů ruce pryč s tím, že je to záležitost justice.

Americká vláda už uvedla, že je v ohrožení finanční pomoc Washingtonu, která jen pro letošek činí 1,55 miliardy dolarů (téměř 30 miliard korun), z nichž 1,3 miliardy (24,9 miliardy korun) je určeno pro armádu.

Egyptem, kde ve volbách jasně zvítězilo Muslimské bratrstvo, které chce přehodnocení mírové smlouvy s Izraelem, stále zmítají protivládní nepokoje. Nově ožily po masakru fotbalových fanoušků na stadiónu v Port Saídu v minulém týdnu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám