Hlavní obsah

Boje v Sýrii pokračují, armáda při bojích s dezertéry ztratila nejméně deset vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boje, které v Sýrii svádí armáda s dezertéry, si v sobotu vyžádaly nejméně deset obětí z řad vojáků. O život přišel rovněž jeden civilista. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na syrského ochránce lidských práv.

Článek

Boje zuřily hlavně ve východosyrském městě Dajr az-Zaur, ale hlášeny jsou také ze středosyrského města Homs, kde armádní operace trvají už dva týdny.

Protirežimní nepokoje v Sýrii si od března vyžádaly podle OSN 3000 obětí. Syrští ochránci lidských práv odhadují, že 40 procent z nich připadá na Homs. Toto milionové město leží na západě země a od Damašku je vzdálené asi 160 kilometrů.

Z armády, v jejímž vedení jsou hlavně příslušníci šíitské sekty alávitů, k níž náleží také prezident Bašár Asad, utíká stále více vojáků. Se zbraní v ruce mnozí chrání syrská města a útočí na vojsko.

O sankcích se bude jednat

Irák v sobotu v prohlášení svého ministra zahraničí označil za zcela nemožné, aby na sousední Sýrii byly uvaleny ekonomické sankce, jak to zamýšlí Liga arabských států. Podle šéfa irácké diplomacie jsou sankce proti Sýrii zhola nemožné, a to nejen kvůli těsných hospodářským vztahům mezi oběma zeměmi, ale také kvůli velkému počtu Iráčanů, kteří v Sýrii žijí.

Liga arabských států tento týden varovala Sýrii, že pokud neskoncuje s represemi vůči vlastnímu obyvatelstvu, sáhne k ekonomickým sankcím. O nich by liga měla v sobotu jednat v Káhiře. Sýrie zatím všechny výzvy ze strany svých arabských sousedů k zastavení násilí ignoruje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám